За да приготвите най-вкусната и сполучлива мусака по гръцки, следвайте

...
За да приготвите най-вкусната и сполучлива мусака по гръцки, следвайте
Коментари Харесай

Моята сполучлива гръцка мусака

За да приготвите най-вкусната и сполучлива мусака по гръцки, следвайте тази изпитана рецепта

Необходими Продукти

● патладжани - 1 кг
● картофи - 2 бр. по - огромни
● тиквички - 2 бр.
● чесън - 3 скилиди
● кафява захар - 1 ч.л.
● доматено пюре - 1 с.л.
● черен пипер - 1/2 ч.л.
● телешка кайма - 500 г
● зехтин - 100 мл
● лук - 2 огромни глави жълт, разграничени
● бяло вино - 100 мл изсъхнало
● домати - 1 консерва на кубчета /400 г/
● канела - 1/2 ч.л
● карамфил - 2 - 3 розички
● магданоз - 1 - 2 стръка
● мащерка - за поръсване
● пармезан - или друго твърдо сирене - 150 г

БЕШАМЕЛ


● прясна мляко - 750 мл хладко
● масло - 100 г
● зехтин - 2 с.л.
● брашно - 100 г
● жълтъци - 3 бр.
● сол - на усет
● бял пипер - 1/2 ч.л.
● индийско орехче - 1/4 ч.л. прясно смляно

Начин на подготвяне

Фурна - 180 грдуса;

Дълбока намаслена тава със зехтин.

Зеленчуците се почистват, като патладжаните и тиквичките не се обелват.

Картофите се почистват и се нарязват на шайби.

Тиквичките се нарязват на шайби, също и патладжаните.

Нарязва се на филийки едната глава лук, другата се наситнява на кубчета.

В огромна и дълбока купа се слагат шайбите картофи, посипват се със струйка зехтин, прибавя се едната главата лук, нарязана на филийки, посоляват се със сол, черен пипер и се поръсват с мащерка - две-три щипки. Разбърква се с ръце, с цел да се омаслят добре картофите, и се изсипват в тавата един до друг. Запичат се на 200 градуса за 20 мин

Изваждат се.

Патладжаните се нарязват на шайби, в случай че се реши, че не са доста пресни, примерно не са от градината, се посоляват и се оставят да се отцедят за 15 мин. Изплакват се под студена вода и се подсушават в домакинска хартия. След това се слагат в същата купа от картофите, поръсват се със струйка зехтин, следва малко сол, черен пипер, мащерка, разбъркват се с ръка и се подреждат върху картофите един до друг. Запичат се на 200 градуса за 20 мин.

Изваждат се, Ако се реши, че са сухи, се посипва повечко зехтин.

Следват тиквичките, нарязани на шайби, като се слагат в същата купа, поръсват се със сол, черен пипер, щипка- две мащерка, при тиквичките се посипва и с малко риган, и се подреждат върху патладжаните един до друг, с цел да се запечатат на 200 градуса за 20 мин.

Зеленчуците са подготвени.

В дълбока тенджера на сдържан котлон се сипва зехтин, към 1 пръст, загрява се и се прибавя другата наситнената на кубчета глава лук, оставя се да се запържи, прибавя се и чесън на паста, това значи, че чесънът се нарязва на ситно върху дъска, посипва се със сол и с необятната част на ножа за смачква до гладка маса. Запържва се за към 20 сек и се прибавя канелата, розичките карамфил и кафявата захар. Разбърква се пламенно.

Прибавя се доматеното пюре, разбърква се и се изсипва каймата. При непрестанно безредие каймата се довежда до трохи. Посолява се със сол и черен пипер, налива се виното, изчакват се 1 -2 минути, с цел да се изпари и да остане единствено ароматът му, и се изсипва консервата домати.

Оставя се на сдържан котлон да къкри за към 1 час при от време на време безредие. Плънката би трябвало изцяло да остане на лой. След като е суха задоволително, се смъква от котлона и се изваждат розичките карамфил.

БЕШАМЕЛ

На сдържан котлон се разтопява маслото и дребното зехтин, прибавя се едновременно брашното и се разбърква пламенно, до момента в който смени цвета си. Посолява се със сол и се прибавя индийското орехче. На дребни порции стартира да се прибавя прясното мляко при непрестанно безредие. За да се получи прекрасен и равен Бешамел, мляко постоянно се прибавя на струйка и на дребни порции, като след всяко прибавяне се разбърква пламенно с телена бъркалка, до момента в който се усвои, и следва нова порция мляко. Това постепенно подготвяне на Бешамела може да продължи към 20-30 мин.

След като е изцяло подготвен, се охлажда за 10 мин и се прибавят жълтъците един по един при непрестанно безредие с телена бъркалка.

Към каймата се прибавя 1/3 от готовия бешамел, разбърква се и плънката се излива върху зеленчуците, разпределя се. Останалата част от Бешамела се излива от горната страна, заглажда се. Посипва се щедро с настърган пармезан.

Мусаката се пече на 180 градуса за към 30-35 мин или до момента в който се получи хубава златиста коричка.

Сполучливата гръцка мусака се изважда се от фурната, оставя се да отпочине за 30 мин и се сервира. Посипва се с наситнен магданоз.

Инфо: MasterChef Akis Petretzikis

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР