За да опази богатото си културно наследство, Рилският манастир планира

...
За да опази богатото си културно наследство, Рилският манастир планира
Коментари Харесай

Рилският манастир набира дарения за реставрация на книги

За да опази богатото си културно завещание, Рилският манастир възнамерява да обособи работилница за възобновяване на застрашена от изгубване книжнина и подготовка за дълготрайното ѝ предпазване. Проектът може да стане действителност с набрани средства от дарителската акция на Райфайзенбанк „ Избери, с цел да окажеш помощ “, която се организира за 13-та поредна година. От 2009 година до момента банката, чиновниците и обществото са подкрепили общо 283 плана с над 3,5 млн. лева

Библиотеката на Рилския манастир пази при специфични условия над 200 ръкописа от края на X до XIX в., над 7000 старопечатни книги от началото на XV до началото на XX в. и над 60 000 тома книги и периодика. С набраната от акцията сума Рилският манастир ще закупи нужното особено съоръжение за реституция, осъществяване на книговезна активност и предпазване на това богато книжовно завещание за поколенията.

Подробности за идеята на манастира може да се открие, откъдето елементарно всеки може да се направи подаяние.

Другите институции и организации, които набират финансиране за плановете си в дарителската акция на Райфайзенбанк „ Избери, с цел да окажеш помощ “, са Национален археологически музей, Български фонд за дамите, Военно-медицинска академия, Фондация „ Първите три минути “, Българската Коледа, многопрофилните лечебни заведения в Кърджали и Монтана, Каритас България, Конкордия България, Фондация „ Х.Степич “, SOS Детски селища, Фондация „ За нашите деца “, ЮЗДП и Природен парк „ Шуменско плато “.

Дарение за определения план може да се направи посредством модерната платформа и опцията „ Дари с банкова карта “ – линк към виртуалния ПОС терминал се намира под всеки обособен план, включен в акцията. Другите варианти за поддръжка на идеите е през мобилното приложение RaiMobile, Райфайзен ОНЛАЙН или с банков превод непосредствено по сметката на съответната организация.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР