За да може България да внася румънски газ е необходимо

...
За да може България да внася румънски газ е необходимо
Коментари Харесай

Румънски газ от Черно море ще може да стига до България

За да може България да внася румънски газ е належащо да се построи и компресорна станция, която да разреши да се употребява цялостният потенциал на интерконектора при Гюргево-Русе

© Bogdan Cristel Още по тематиката
ExxonMobil и OMV Petrom плануват да добиват по 6 милиарда куб. м газ годишно в румънската част на Черно море

Благодарение на създаването на морските находища страната може да удвои добивите си до 2025 година
21 фев 2018
Нови газови благоприятни условия

Реалната конкуренция зависи освен от маршрутите, само че и какъв брой е привлекателна цената
17 мар 2017
Total е разкрила петрол в блок " Хан Аспарух "

От френската компания не прецизират какви количества могат да бъдат добити от находището
30 окт 2016 Държавният румънски газов оператор Transgaz възнамерява да влага 360 млн. евро в построяването на газопровода Тузла-Подишор. Това излиза наяве от отчета на управлението за първото полугодие. Проектът ще разреши да се придвижва газ от оборудванията в дълбоките води на Черно море до газопровода България-Румъния-Унгария-Австрия (BRUA), с което на процедура синьото гориво ще може да доближава България. За да стане това обаче Румъния би трябвало да построи компресорна станция, която да разреши да се употребява цялостният потенциал на интерконектора при Гюргево-Русе.

Липсващо звено

Газопроводът Тузла-Подишор, който ще е дълъг 308 км, е изчезналото звено, което да обезпечи връзка сред черноморските залежи и интернационалните газопроводи. Единият от тях е BRUA, който доближава България при Гюргево-Русе и Унгария при Надлак-Сегед. Бъдещата тръба ще има връзка и със съществуващия газопровод Transit 1 от Исакча на границата с Украйна до Черна вода, по който сега тече съветски газ към България.

Transgaz към този момент е направила предпроектни изследвания, има подготвена оценка за влияние върху околната среда и е получила позволение за градеж. В началото на май тази година завърши сполучливо и търгът за запазване на потенциал от тръбата Тузла-Подишор. Окончателното решение за инвестицията следва да се вземе до края на тази година. Строителството се чака да стартира през 2019 година, а през 2020 година тръбата би трябвало да влезе в употреба. От държавната компания обаче прецизират, че графикът може да претърпи промени според от развиването на плановете за рандеман на синьо гориво в Черно море.

Към България

Преди черноморският газ от Румъния да доближи България обаче е належащо да се построи и друга инфраструктура. Интерконекторът Гюргево-Русе, през който би трябвало да мине синьото гориво, беше пуснат в края на 2016 година след седем години на подготовка и строителство. Капацитетът му е 1.5 милиарда куб. м природен газ годишно, само че опциите за транспорт към България са до 500 млн. куб. м. Причината е, че налягането на румънската газопреносна мрежа е по-ниско и с цел да може да се осъществят цялостни доставки към страната, на румънска територия би трябвало да се построи компресорна станция. Това е планувано като част от втория стадий на плана BRUA, който към момента следва да се случи.

Все по-голям производител

Румъния е един от огромните европейски производители на природен газ. По данни на BP северната ни съседка е на четвърто място в Европа след колоси като Норвегия, Обединеното кралство и Холандия, като през 2017 година добивът е достигнал 10.3 милиарда куб. м. В страната има голям брой концесии за рандеман както в морето, по този начин и на сушата. Около половината от производството се дължи на OMV Petrom - смесено сдружение сред австрийската група OMV, която държи мажоритарен пакет от 51%, и румънското министерство на енергетиката.

Местният рандеман съвсем изцяло задоволява потреблението в страната, което е повода и Румъния да е един от дребните вносители на съветски природен газ в Централна и Източна Европа. По данни на " Газпром " през 2017 година Румъния е понижила вноса на синьо гориво от Русия с 20% до 1.19 милиарда куб. м.

С още 74% се чака да нарасне локалното произвеждане на газ, откакто стартира рандеман от находището " Нептун " в дълбоките води на Черно море, където концесионер е консорциум сред OMV Petrom и американската ExxonMobil. Това се чака да стане през 2020-2021 година, като годишно ще се добиват над 6 милиарда куб. м. Потенциалните находища в находището се правят оценка на 84 милиарда куб. м.

На юг от " Нептун " в българска акватория се намира находището " Хан Аспарух ". Проучванията там се вършат от консорциум на Total, OMV и Repsol, които сега приготвят трети изследователски сондаж.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР