Вчера на връх Соколовец над с. Бойковец, община Етрополе се

...
Вчера на връх Соколовец над с. Бойковец, община Етрополе се
Коментари Харесай

Първи народен събор „Хайдушка песен”

Вчера на връх „ Соколовец " над с. Бойковец, община Етрополе се организира първият национален събор „ Хайдушка ария ". Високо в планината се събраха доста хора, фенове на музикалното и певческото изкуство и на красивата природа на този край. Официални посетители на събитието бяха кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров, кметския наместник на с. Бойковец Таня Георгиева, Галя Дикова, шеф на Исторически музей Етрополе, националният представител Марин Маринов, общински съветници и чиновници на общинска администрация.Най-напред бе отслужена от отец Огнян обичайна панихида пред паметника на умрял незнаен войник от Ботевата и със скланяне на глави в минута безмълвие бе почетена паметта на героя. Венци и цветя сервираха кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров, Марин Маринов и представителите на Организационния комитет на събора в лицето на Лилко Георгиев - ръководител на Ловно-рибарска дружинка село Бойковец, Нина Иванова - ръководител на национално читалище „ Григор Гошев ", село Бойковец, Таня Георгиева - кметски наместник на село Бойковец и Любомир Николов - публицист и публицист.

В същинската част на Първият национален събор „ Хайдушка ария " присъединяване взеха 11 сформира и самостоятелни реализатори от Етрополе, Варна, Сливен, Червен бряг и други градове на страната. Компетентно жури с ръководител артиста Стойко Пеев и членове доктор Ангел Добрев - член на Съюза на българските композитори, музикантът и композиторът Асен Масларски от БНР и художникът Валери Александров - Валекс - ръководител на секция „ Карикатура " към СБХ оценяваха участниците в три категории: за осъществяване, за театрално държание и за облекло.Водещи на събитието бяха Моника Китанова и Росен Мирчев от БНР.

Приветствия към участници и посетители насочи кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров, който ги поздрави за положителната организация и им пожела да трансфорат този хубав събор в традиция.

„ От Соколовец да видиш планините Витоша и Рила, могат да го създадат единствено етрополци!

Популяризирайте активността си и превърнете „ Хайдушка ария " в традиция ", съобщи още той.

Преди музикалните осъществявания гостите чуха лиричен рецитал отдаден на Христо Ботев и четниците от деца от село Бойковец, възпитаници в СУ „ Христо Ясенов ", с началник Марина Генова. Първа в певческия конкурс се показа Мъжката вокална група „ Ветерани " с началник Илия Радев при НЧ „ Тодор Пеев-1871 ", гр. Етрополе. Други локални представители бяха Женската вокална група „ Димана " с началник Николета Христова, Кристина Иванова и Веселин Павлов.„ Трудно е да се правят оценка равностойни реализатори, само че такава ни е работата ", съобщи ръководителят на журито Стойко Пеев, който връчи премиите на спечелилите - купи, грамоти и парична премия. Безапелационен победител в категорията за реализатори стана младата изпълнителка от Варна Теодора Славова. На второ място след нея се подредиха Женската вокална група „ Димана " от Етрополе и Бисер Борисов от с. Горник, общ. Червен бряг. Две трети места бяха присъдени на етрополци - Мъжката вокална група „ Ветерани " и Веселин Павлов.

Първа на града за оркестър бе присъдена на единствения участник в тази категория оркестър „ Тракийски извор ", който добре се погрижи за настроението на всички и отвън конкурсната стратегия. Първа премия за национална носия отиде при Кристина Иванова, а на второ място е Илия Радев. За театрално държание преди всичко бе класиран Томас Цакирис от Варна, а втори се подредиха дует „ Славейче " от с. Горник.

Организационния комитет връчи оценки и на хората, без чиято благотворителност това събитие нямаше да се случи. Хрисувула за необикновен принос в организацията на събора получиха кметът инж. Владимир Александров, Марин Маринов, изпълнителният шеф на „ Елаците-Мед " инж. Драгомир Драганов, изпълнителният шеф на „ Етропал " АД Любомир Колчев.

„ Аз съм извънредно щастлив, че тук се разпространява българщината. Благодаря на уредниците, че съумяха да се оправят в това много мъчно време и то само в полза на хората от общината и за тяхното благополучие ", съобщи още кметът инж. Владимир Александров.

Всички си пожелаха следващата година това събитие да се организира още веднъж в още по-голям мащаб.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР