За четвърти пореден път в София е домакин на Международния

...
За четвърти пореден път в София е домакин на Международния
Коментари Харесай

Новото издание на Международния фестивал на портретния филм стартира

За четвърти следващ път в София е хазаин на Международния фестивал на портретния филм. От 9 до 12 ноември програмата му ще предложи 3 прожекции и 3 съпътстващи събития, разпределени в 2 обичани кина – " Влайкова " и Дом на киното, и 2 уютни пространства – SOHO Sofia и " Мисия 23 ". След това фестивалът продължава в Пловдив, Велико Търново и Варна. Посланието на тазгодишното издание на фестивала е " Гледане до влюбване ".

" Ясно е, че киното се свързва с гледане безусловно, само че " гледане до влюбване " значи съзерцаване, самообладание, някакво време и грижа отделени към тези съответни творби, които демонстрираме. Тоест това е някакъв развой и насочва към природата на тези филми, които са тъкмо поетични, вълшебни по някакъв метод. Говорят за значими обществени проблеми от време на време и изискват една такава избрана конфигурация у фена, само че все пак всеки би трябвало да се усеща добре пристигнал да посети една такава прожекция ", сподели в " Артефир " уредникът на Международния фестивал на портретния филм Ана-Мария Сотирова.

" Интересно е, че при мен първата дума, която ми изникна в съзнанието, беше съзерцаване – да си позволиш да бъдеш сюрпризиран и да си в сегашното. Самата стратегия е доста разнообразна и вълнуваща и фенът просто би трябвало да си разреши да се влюби в нея, във всеки филм ", добави и координаторът на фестивала Евгения Танева.

Фестивалните дни оферират жанрово и тематично многообразие – 29 кинотворби от 17 страни. Авторите им са актьори с завладяващи креативен биографии, които слагат въпросите за същността на личността и за положението на нашия свят. С филмите си те подтикват фена да обърне взор към публичните дела, които имат потребност от дейности тук и в този момент.

Неслучайно откриващият филм е филм посвещение.  " Джина "  е отличен точно с премията на фестивала за творба със значима обществена идея. Документалният филм съставлява групов портрет на иранските дами, които водят сложна борба за смяна. Той показва разказите на шест дами, чиито свидетелства следват историята на Джина Махса Амини, която беше брутално убита от нравствената полиция в Иран на 16 август 2022 година поради кичур коса. Филмът ще бъде прожектиран довечера (9 ноември) от 19 часа в Дома на киното дружно с  " Изгубени фрагменти, цъфтящи пътеки "  – 5 късометражни произведения, основани в разнообразни точки на света – Полша, Съединени американски щати, Испания, Германия и Австралия. Те са обединени от тематиките за загубата и неналичието, както и за вероятните нови копнежи, които обещано неявяване може да породи.

Другите две прожекции в програмата на Международния фестивал на портретния филм в София са  " Поезия на (не)обикновеното " – 6 къси портрета, които преглеждат свободата като пътуването, полета на въображението оттатък лимитите на битието, правене на снимки на лица от близко и писане на поезия; и  " За малко побеждавайки времето "  – 5 кино портрета, сред които и единственото селектирано българско заглавие " Вътрешна стая " на режисьорката Ина Гергинова.

В София е фокусирана и по-голямата част от съпътстващата стратегия на фестивала. Тя включва артистични събития, подбрани от членовете на интернационалното IPFF жури. Всеки от тях ще показа на публиката изненадващи гледни точки към процеса на портретиране и синергичната същина на киното. Своите уъркшопи ще представят Parlour Collective от Англия –  " Отдавайки се на инцидентните неслучайности " ; и Елеонор Лематр и Аделин Ледук от Франция –  " Живият модел: уъркшоп за изобразяване и театралничене ". Част от съпътстващата стратегия е и лекцията  " Портретът на Ханибал Лектър през превъплъщението на Антъни Хопкинс на физиогномиста "  на Валерия Цимбал.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР