За бизнеса в Германия става все по-трудно да намира служители

...
За бизнеса в Германия става все по-трудно да намира служители
Коментари Харесай

Благосъстоянието на Германия зависи от мигрантите

За бизнеса в Германия става все по-трудно да намира чиновници в офисите, фабриките или лечебните заведения, се установи в проучване на Института за немска стопанска система (ИГИ). До 2024-а година се чака броят на трудоспособните жители в Германия да спадне с четири %. Освен това във всички райони хората в предпенсионна възраст - т.е. сред 60 и 64 години - към този момент са повече от тези сред 15 и 19.

Оттам напълно разумно следва, че при пенсионирането си тези, които сега работят, ще оставят на пазара празнота, която няма да може да бъде запълнена от по-млади локални жители. Така единственият късмет за попълване на неналичията ще е идването на повече чужденци. От ИГИ въпреки всичко регистрират, че в съответния случай става въпрос по-скоро за теоретични съждения, а не за съответна прогноза, защото миграцията е непрекъснат развой, а и заетостта непрекъснато се трансформира.

Спадът на трудовия капацитет в интервала 2014-2019-а година е главно източногермански проблем. Но съгласно ИГИ до 2024-а година и Западна Германия ще се окаже мощно подвластна от миграцията, с цел да поддържа равнището на популацията в работоспособна възраст. Тъй като вътрешната миграция е " игра с нулев резултат ", би трябвало да се разчита на квалифицирани фрагменти от чужбина.

Пристигащите би трябвало да са най-малко с 300 хиляди повече от заминаващите

По данни на Института за изследване на трудовия пазар, единствено през 2021-а броят на трудещите се ще спадне с 350 хиляди души. Това значи, че имиграцията в Германия би трябвало надминава емиграцията с сред 300 и 400 хиляди души годишно. Но не във всяка сфера са нужни служащи - бизнесът търси главно дипломиран личен състав. 2020-а е първата година от девет насам, в която популацията на Германия е намаляло. По време на пандемията чистият приръст от имиграция е понижен с 85 хиляди. Докато през 2019-а година хората, които са се заселили в Германия, са с 327 хиляди повече от тези, които са я напуснали, през 2021-а се чака новопристигналите да са едвам към 200 хиляди души повече от емигриралите.

Важността на гостоприемството

Авторите на проучването от ИГИ дават редица рекомендации на немските политици, с цел да им оказват помощ да овладеят обстановката. Първата опция е посредством увеличение на заетостта на хората над 60 години посредством въвеждането на повече тласъци и унищожаване на пречките - като да вземем за пример анулация на предварителното пенсиониране без удръжки от пенсията на 63 години, което беше въведено през 2012-а.

Разширяването на системата от грижи за децата може да разреши на повече дами да работят. Увеличаването на работното време също може да олекоти обстановката: съгласно ИГИ, швейцарците да вземем за пример работят приблизително две седмици годишно повече от германците. Дигитализацията би трябвало да се употребява за увеличение на продуктивността и образованието на нискоквалифицираните фрагменти. Предвид ограничавания капацитет в самата Германия обаче би трябвало да се положат повече старания главно за привличане на квалифицирана работна ръка от чужбина. Това значи улеснена имиграция, поддръжка по време на процеса на кандидатстване и развиване на така наречен просвета на гостолюбие.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР