Европейският съюз подписа пакт за сигурност и отбрана с Молдова,

...
Европейският съюз подписа пакт за сигурност и отбрана с Молдова,
Коментари Харесай

Молдова подписа пакт с ЕС под носа на Русия

Европейският съюз подписа пакт за сигурност и защита с Молдова, с цел да помогне на прозападната страна да усили способността си да се оправя със заканите от Русия, съобщи БГНЕС.

" Днес Молдова стана първата страна, която подписа партньорство в региона на сигурността и защитата с Европейския съюз ", съобщи ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел на среща с министър-председателя на Молдова.

" Ще последват и други, с цел да се сътвори мрежа от другари, която построява мощна сигурност и защита, което ще включва по-тясно съдействие в области, вариращи от киберсигурността до противодействието на хибридните закани ", уточни още той.

Държавите от Европейски Съюз разискват започването на договаряния за участие с Молдова идващия месец - ход, който ще я сложи при започване на дълготраен развой на промени преди присъединението.

Молдовските управляващи нееднократно са упреквали Кремъл, че се стреми да дестабилизира страната в опит да я отклони от прозападния ѝ курс. Европейски Съюз не разкрива детайлности за новото партньорство, само че формален представител съобщи, че то е ориентирано към възстановяване на " способността на Молдова да пази своя суверенитет и самостоятелност ".

В момента се работи по сходни съглашения и с други " определени сътрудници ", излиза наяве от информацията. Стремежът към подсилване на сигурността на Молдова е разследване от възходящото в последно време напрежение сред Кишинев и проруските сепаратисти.

През февруари проруски публични лица в отделилия се от Молдова район Приднестровие се обърнаха към Русия с молба за " отбрана ". Русия разполага с 1 500 бойци, основани в промосковския сепаратистки район Приднестровие - тънка линия земя сред Молдова и Украйна, която се отдели през 1992 година след къс спор.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР