Основният обвиняем по делото за теч на лични данни от

...
Основният обвиняем по делото за теч на лични данни от
Коментари Харесай

Защо хакер №1 на Алексей Петров няма да лежи в затвора?

Основният обвинен по делото за теч на персонални данни от Национална агенция за приходите (Националната организация за приходите) през 2019 година, е хакерът Кристиян Бойков. По всичко проличава обаче, че той ще се размине единствено с финансова санкция, вместо неоправдателна присъда от 8 години отнемане от независимост за най-мащабното киберпрестъпление у нас.

 

Преди дни прокуратурата внесе в Софийския градски съд предложение за съглашение с компютърния експерт, което планува Бойков да получи единствено санкция за източването на персоналните данни на към 6 милиона български жители от системата на Национална агенция за приходите, а наказателното произвеждане против него да бъде прекъснато. Очаква се още в средата на месеца Софийският градски съд да утвърди предлагането на държавното обвиняване и дефинитивно да смъкна обвиняванията към хакера.

 

Съвсем до неотдавна обвиняването против Кристиян Бойков беше за изнасяне на компютърни данни за тероризъм - закононарушение, което се санкционира със затвор от 8 до 12 години.

След хакерската офанзива на Бойков против сървърите на Агенцията по приходите и изтеклите данни на 6 милиона данъкоплатци последваха хиляди каузи на жители против Национална агенция за приходите, а Комисията за отбрана на персоналните данни наложи рекордна санкция на приходната администрация от 5,1. млн. лева От Национална агенция за приходите до ден сегашен отхвърлят да платят глобата и апелират санкцията с претекста, че също са жертва на хакерската офанзива.

 

Мистериозната прошка от страна на прокуратурата към киберпрестъплението на Кристиян Бойков се дължи на привличането на пловдивския хакер като специалист в отдел „ Киберсигурност “ в ГДБОП, разкрива осведомен от държавното обвиняване. Според думите му Кристиян извършва „ характерни “ задания на ГДБОП и персонално началникът на киберотдела в най-елитното полицейско формирование Владимир Димитров лобирал пред основния прокурор Борислав Сарафов обвиняванията против най-ценния му кадър да бъдат свалени.

Неофициално се твърди, че благодарение на Бойков са били разрушени няколко групи за онлайн банкови измами, хакерът оказал помощ и в следствието против контрабандната мрежа на Никола Николов – Паскал посредством навлизане в мобилните телефони на контрабандистите. Смята се, че Кристиян е забъркан и в изтеклите наскоро записи от телефонни диалози на водачите на „ Продължаваме промяната “ посредством навлизане в мобилния телефон на Кирил Петков.

 

Хакерът Кристиян Бойков закупи известност през лятото на 2019 година, когато медиите бяха сигнализирани за сполучливия пробив против системата на Национална агенция за приходите и изтеклите данни на 6 милиона българи от името на неизвестен съветски хакер. Няколко седмици по-късно закритата към този момент Специализирана прокуратура разпореди на Министерство на вътрешните работи да арестува шефа на частното сдружение „ ТАД груп “ Иван Тодоров, комерсиалния шеф на компанията Георги Янков и причинителя на хакерската офанзива Кристиян Бойков.

Впоследствие Георги Янков отпадна като обвиняем, а Тодоров и Бойков се снабдих с обвинявания в кибертероризъм и основаване на ужас и боязън в обществото.

 

Разследването продължи съвсем 4 година и едвам предишното лято обвинителният акт бе импортиран в съда. Делото обаче по този начин и не започва, а бе отсрочено със чудноват претекст – прекомерна натовареност на съдиите от Софийския градски съд. Това дава съображение на мнозина да предположат, че от родните служби за сигурност са постигнали скрита сделка с магистратите да не бързат със правосъдния развой против Кристиян Бойков за да имат оръжие за влияние против него.

 

Докато прокуратурата приготвяше обвинителния акт против хакера, през 2020 година той стартира работа при Алексей Петров, разстрелян от палач предишното лято.

Кристиян Бойков беше назначен като специалист в дирекция „ Информационни технологии и  киберсигурност “ към застрахователната компания „ Лев Инс “, свързвана с Алексей Петров.

Началник на дирекцията в частното сдружение е дългогодишният началник на отдел „ Киберсигурност “ в ГДБОП Явор Колев, който тихомълком напусна Министерство на вътрешните работи през лятото на 2020 година

 

Упорито се мълви, че до момента в който е работил под шапката на Алексей Петров, Кристиян е отговарял за инсталирането на шпионски софтуери в телефоните и компютрите на видни политици, магистрати и предприемачи, които след това са били подлагани на изнудване от Трактора.

 

Една от версиите за мафиотската екзекуция на Алексей Петров е, че той е шпионирал мастити политици и посолства и е опитвал да осребри добитата от хакерите му сензитивна информация.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

Тагове: Явор Колев Борислав Сарафов Кристиян Бойков ГДБОП Алексей Петров хакер НАП
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР