За България политическата 2021 е годината, в която комиците заговориха

...
За България политическата 2021 е годината, в която комиците заговориха
Коментари Харесай

Когато вече и клоуните се възмутиха

За България политическата 2021 е годината, в която комиците заговориха съществено, запретнаха ръкави и се преквалифицираха. Слави Трифонов и неговите сътрудници от дълго време потопиха пръстите си в дълбоките води на политиката, само че през 2021 станаха депутати, започнаха да редят държавни управления, министри и министър-председатели.

Бившият сътрудник на Слави, известният комедиен артист Васил Василев–Зуека, преди няколко месеца емигрира, с цел да отиде в страна, където, по думите му, законите се съблюдават и ще се устоя, рисувайки картини. Другата, новата България, за разлика от " остарялата ”, освен не се стопява, а нараства, просперира. Във времето на " световното село ”, трудовата миграция не е вест. Ала решението на Зуека провокира сериозен отзив в обществото, тъй като става дума за човек, съумял в специалността си, който си потегля, смятайки, че за 31 години нищо у нас " не се е трансформирало ” към положително.

" Когато вече и клоуните се възмутиха "

Защо ли се наложи хора, чието занятие е било това да развеселяват, да сложат " други шапки ” и внезапно да сменят тона? Дали тъй като у нас безпътицата задушава, а " циркът е цялостен ”? Дали тъй като неудовлетворението от задръстената политическа система е толкоз мъчително, че даже " клоуните ” се възмутиха и заговориха за потребност от ред? А получава ли им се?

Харесвам Зуека още от филми като " Граница ” и " Асистентът ”. Не разбирам съвсем нищо от картини, само че за мен неговите са чудесни. Явно и за мнозина други е по този начин, откакто 260 от тези 310, които е нарисувал единствено за година, са продадени – много от тях в чужбина. Безпощадно прецизен е и в рецензиите си към Слави: единствено до момента в който " сформират два кабинета, позволиха 60 неточности вкупом ”; политиката " не е шоупрограма ” – би трябвало да си изкусен. Уважавам и това, че не бърза да идеализира известни фигури като служебния министър Кирил Петков.

Не съм склонен обаче, че за България миналите 30 години са полет към бездната. Страната въпреки всичко стана член на Европейски Съюз, в който са едни от най-развитите страни в света; неслучайно нито една партия в 46-ото Народно събрание не е против Европейски Съюз. Да, оставаме си най-бедни в Европейски Съюз, пропастта сред най-бедните и най-богатите е най-дълбоката в съюза, шири се корупция и прочие, само че като цяло живеем малко по-добре.

Проява на безволие?

Преди 20 години у нас имаше свирепи политически врагове (тогава имаха смисъл думите на проф. П.-Е. Митев, че сме " се разделили на племена ”); през днешния ден – колкото и да са шумни свадите и да е фрагментирана политическа сцена – има съперници. А протестите през 2020 показаха, че стандартите ни за политиците са нараснали; прочее Зуека сам удостоверява това с решението си да си тръгне. Не, решението му напълно не е демонстрация на малодушие; само че за мнозина други има смисъл, а може би не им остава и друго с изключение на да се опитат да създадат задния двор на Европа по-привлекателно място за живеене.

Тенденцията, която откроиха изборите на 4.04. и 11.07. беше повече от удобна за Има Такъв Народ: на пролетното съревнование дебютантите бяха втори, а на " втория тур ”– първи. След това нещата за Има Такъв Народ потеглиха надолу: избързаха за разгласят кабинет, сащисвайки политици и специалисти, като някои видяха в предлагането ултиматум; предложиха за министър-председател човек, който мъчно може да бъде наименуван " лице на смяната ”; фигури във втория им кабинет пък бяха забъркани в срамни кавги, които сложиха под подозрение освен кадровия асортимент в Има Такъв Народ, а и претекстовете за присъединяване в политическия живот.

Опонентите на Има Такъв Народ, най-яростните, от които се оказаха не ГЕРБ, а представители на протестните обединения, видяха в Слави прероден Борисов, сложиха му медицински диагнози, упрекнаха го в авторитарност и егоизъм, заподозряха, че Дългият в действителност е " дългата ръка на Доган ”…

Един абсурд

Тезата, че Има Такъв Народ е " план на задкулисието ”, не е подкрепена с доказателства, но и с невъоръжено око се вижда следният абсурд: хора, които са врели и кипели в " телевизионните каузи ”, които са създали кариера от умеенето да приказват пред камерите и прожекторите, са безусловно неподготвени, а на моменти и неадекватни да споделят медийно, когато става дума за политика. И се случва следното: когато желаят да насочат " съществени ” политически послания Има Такъв Народ от време на време разсмиват, а когато желаят да оригиналничат политически, будят неразбиране и подигравка.

През 2021 политическите анализатори, които в продължение на години жегваха и осмиваха Борисов, ГЕРБ и техните недъзи, позабравиха за " някогашния режим ” и – изцяло справедливо и основателно – взеха шоумените на мерниците си.

Електоралните настройки, които демонстрират отлив на гласоподаватели от Има Такъв Народ и връщането на ГЕРБ отпред в политическата конкуренция, са безапелационен признак, че Слави и сътрудниците му не са на прав път.

А ГЕРБ може би ще се любуват на " златна есен ”. Най-малкото Борисов стана политически рентиер – не е нужно даже да помръдва и пръст, да циркулира с джипката, да атакува съперниците си, с цел да отбелязва точки. Противниците му, които се счепкаха между тях, сами правят неговата работа, даже когато си почива.

Ще се " върнат ли в мача "?

" Връщането в мача ” за Има Такъв Народ няма да стане по пътя на свадите, като този сред Радостин Василев и Татяна Дончева, нито през опитите да откриват колелото и топлата вода. Държейки се нападателно, нападателно, а от време на време и цинично, Слави и Тошко сами подхранват паралелите със стила на Борисов. Дали обаче старите кучета могат да научат нови номера, дали тези, които имат вяра, че " положителните момчета вървят в парадайса, а неприятните – на всички места ", могат да заговорят по-обрано, да работят отговорно, като възрастни хора? Слави доста пъти е преоткривал себе си на комедийната сцена, само че в този момент е изправен пред най-голямото професионално предизвикателство в живота си.

Автор: Петър Чолаков

Източник: 

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР