За България докладът за върховенството на закона е описание за

...
За България докладът за върховенството на закона е описание за
Коментари Харесай

БСП: Докладът на ЕК е описание за държава, управлявана корумпирано мнозинство

За България отчетът за върховенството на закона е изложение за страна, ръководена подмолно, корумпирано, безотговорно и в която институциите, призвани да съблюдават и да подсигуряват спазването на закона, не могат или не желаят да го създадат. Това е отчет и за изгубеното време, защото най-малко от четири години насам тежките рецензии, отправени в него, са издигани няколко пъти от Българска социалистическа партия, в това число във вотове на доверие във връзка с цялостния неуспех в битката с корупцията и гарантиране на върховенството на закона. Това съобщи на конференция заместник-председателят на парламентарната група на Българска социалистическа партия Крум Зарков.

" За тези години нито един от проблемите не е решен, а се появиха и няколко нови - и за жалост те са обект на внимание на най-високо равнище в Европейски Съюз. Старите проблеми от 2017 година остават и през днешния ден. И тогава се говореше за безконтролната и несъразмерна власт на основния прокурор, през днешния ден това още веднъж е маркирано в отчета. И тогава се говореше за липса на механизъм за надзор над актовете на основния прокурор, за практическата неспособност за неговото наказателно гонене. И през днешния ден, 4 години по-късно, това още веднъж е маркирано в отчета. И тогава имаше разногласия за метода, по който действа и се конструира Висшият правосъден съвет – тематиката остава на дневен ред. Липсата на присъди за корупция също не е вест, само че още веднъж е на челните страници на отчета на Европейска комисия. Там е маркирано и че над 80 % от хората знаят, че корупцията е необятно публикувано събитие в България. Отбелязано е също, че доста от тези хора са на площада. Отбелязан е парадоксът, че държавното управление е изтъкнало като собствен приоритет битката с корупцията, а тъкмо тази тематика провокира едни от най-масовите митинги. Не единствено че нито един от проблемите не е решен, а се създаваха нови. Пълната деградация на законодателния развой, методът, по който „ на тъмно” се законодателства през преходни разпореждания или с промени, които нямат нищо общо с в началото импортираните законопроекти, е маркирано доста съществено. Именно това е един от моделите на подмолното ръководство. Задкулисно и непрозрачно ръководство, което не се свени да употребява медии посредством обособени политици или, както за първи път е маркирано, посредством непосредствено въвличане на страната, която раздава реклами или други форми на пари за избрани медии ", съобщи Зарков.

" Европейската комисия споделя в прав текст, че множеството издания в България искрено обслужват държавното управление и държавната политика и това го регистрират като проблем. Управление, което стеснява мястото на гражданското общество в правенето на политика - това също се появява като една от рецензиите в отчета ", означи още той.

" Все отново, би трябвало да отбележим също, че и новото разкриване на Народното събрание беше съпроводено с практическото недопускане на жители в постройката и с отреждането на една дребна стая в мазето за публицистите ", съобщи Зарков.

" Докладът на Комисията не е изненада за нас, защото ние неведнъж сме подчертавали тези проблеми. Но е извънредно време да разберем и Комисията би трябвало да се престраши да го каже – че липсва каквото и да е индикация актуалното държавно управление и ръководещо болшинство да имат концепцията или волята да създадат нужните промени в нужната посока. Трябва да отбележим, че отчетът не загатва съществуването на такава воля. В този отчет, който е друг от обичайния по Механизма за съдействие и инспекция, е маркирано, че този механизъм остава, че Европейска комисия занапред ще вземе крайното си решение за продължаването на механизма, което слага България дружно с Румъния, в качеството на особено следена страна.

Спомняте си какъв брой пъти представителите на държавното управление или присъдружните им партии са разгласявали края на този механизъм. Е, през днешния ден е ясно, че този край не се обрисува. По-скоро влизаме в една серпантина, в която за България в тази отрицателна светлина ще се приказва все по-често в Европа. Ние, като български жители, политици, публицисти, би трябвало да се възползваме от този развой, не да замитаме проблемите под килима, а да кажем очевидно и искрено, че това държавно управление не може да се оправи, че неговата оставка е наложителна и ще е благотворна, в случай че идващото, което и да е то, бъде наясно с решенията, които би трябвало да се вземат в региона на правораздаването - с цел да може България най-сетне да стане правова страна ", акцентира още зам.-председателят на парламентарната група на Българска социалистическа партия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР