За Америка става все по-трудно да запази своя световен статут,

...
За Америка става все по-трудно да запази своя световен статут,
Коментари Харесай

NYT: Време е САЩ да признаят границата на своите възможности и да споделят властта

За Америка става все по-трудно да резервира своя международен статут, а най-после това може да стане невероятно, написа в New York Times професор Кристофър Пребъл в обявата си „ Adapting to American Decline ”.

Според създателя, „ няма подозрение, че делът на Америка в международното благосъстояние намалява”.Към края на Втората международна война половината от продукцията в света е създавана в Съединени американски щати, а в този момент тя е едвам 15%. Разпространението на технологиите докара до там, че даже най-малките и слаби страни могат да изпратят провокации към огромните и могъщи Съединени американски щати, като да вземем за пример КНДР със своето нуклеарно оръжие.

Американците обаче, по думите на професор Пребъл, по никакъв начин не желаят да признаят, че светът се трансформира. В администрацията на Тръмп схващат, че има някакви тревожни трендове и че съдружниците на Съединени американски щати могат да изгубят религия в тяхната мощност, само че оферират на данъкоплатците да привлекат спомагателни запаси за подсилване на отбранителната дарба. Проблемът е в това, че Вашингтон към този момент изразходва за военни потребности повече средства, в сравнение с 7 или 8 страни в рейтинга.

Настойчивото предпочитание на Америка да резервира шампионата непременно може да провокира противоборство от страна на Китай или Русия. А рисковете, че Съединени американски щати ще се окажат въвлечени във войни, в които не би трябвало да вземат участие и които не могат да завоюват, остава висок, колкото и да харчат за защита.

Авторът предлага да се търсят различни пътища. Най-простият и противен вид е Съединени американски щати да предадат световното водачество на Китай или бързо да си отидат и да оставят всичко на самотек.

Според Кристофър Пребъл, най-добре е да се подписа договореност, с цел да могат тези, които в този момент имат полза от мира и процъфтяването, да внесат своя дял в поддържането на подобен международен ред.

Един от плюсовете Съединени американски щати да обезпечават световна сигурност се заключава в това, че те могат да „ свирят първа цигулка” и по други въпроси. В другия случай съдружниците могат да се откажат да извършват волята на Вашингтон, в случай че по-малко зависят от него. Това обаче към този момент става, а по-голямата самостоятелност на страните ще докара до по-голяма нерешителност. От тази обстановка ще завоюват и самите Щати.

Преходът към свят с доста артисти няма да е лек: ще са нужни сръчност и самообладание. Мнозина съдружници на Съединени американски щати евентуално ще заемат изчаквателна позиция.

Съединени американски щати са най-важната страна в света.Тя ще остане такава още дълги години, с помощта на своята мощна стопанска система и голям боен потенциал” – написа Кристофър Пребъл. Според него обаче Америка би трябвало да признае границите на своята власт и нуждата да споделя разноските и отговорността.

Редакция БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР