Z - с тази латинска буква руснаците обозначиха своите танкове,

...
Z - с тази латинска буква руснаците обозначиха своите танкове,
Коментари Харесай

По руски танкове, автомобили, лица и дрехи: какво се знае за зловещия символ Z?

Z - с тази латинска писмен знак руснаците отбелязаха своите танкове, бронирани коли и друго съоръжение, когато нахлуха в Украйна. Символът се вижда и на доста други места - в поддръжка на съветските войски.

В момента не е напълно ясно какво тъкмо е посланието на това Z - съществуват разнообразни хипотези. Редица наблюдаващи изначало смятаха, че Z в действителност изобразява двойка, цифрата 2. Защото таман на 22.02.2022 година съветският държавен глава ратифицира така наречените " Споразумения за другарство, съдействие и взаимопомощ " със самообявилите се " национални републики " в Източна Украйна.

Руската държавна телевизия пък твърди, че Z било всекидневно означение за съветско военно съоръжение. В обществените мрежи можете да прочетете хипотезата, че признакът идва от " спеZоперация ". Чуват се и редица други тълкувания, само че едно е ясно: този знак обезпечава на съветските военни опцията да разпознават своята лична техника и да я предпазят от по този начин наречения " другарски огън ". Казано по-простичко: да не стрелят по своите.


сн. Туитър

Руснаците и буквата Z

За медиите буквата Z улеснява верифицирането на снимков и видеоматериал, който демонстрира съветска военна техника. Междувременно обаче се появиха безчет видеоклипове и фотографии от Русия, на които Z се вижда изобразен по тениски, коли или като графити по стените. Няколко фотоси демонстрират група хора, които са оформили буквата Z пред входа на болница, на други пък се виждат автомобилни колони, издигнати като Z. Из обществените мрежи се въртят и безброй мемета с буквата Z. Един съветски състезател даже демонстративно излезе със Z на гимнастическото си трико по време на връчване на медали.

Всъщност тук се транспортира основно едно известие: съветското население всеобщо показва поддръжката си за " спецоперацията " в Украйна. Както е известно, войната, която Москва води в прилежащата страна, бива евфемистично наричана " специфична интервенция ", а определението " война " в Русия даже е наказуемо.


сн. Туитър

Дали обаче това злокобно Z в действителност е толкоз известно? Много фрагменти, на които то се вижда, наподобяват нагласени. Експертът по въпросите на пропагандата Йън Гарнър обръща внимание на фрагментите с лъскави коли вид SUV, подредени във формата на Z край съветското държавно знаме. Според него това е инсценировка.

Редица експерти считат, че всички тези многочислени фрагменти са целенасочена акция на Кремъл, целяща да показа казионно проведената поддръжка като нещо непринудено, идващо от недрата на народа.

Русия желае да сътвори усещането за всеобща поддръжка

За да напомпат това Z, редица водещи и пропагандисти демонстративно се окичват с него в стратегиите на съветската държавна телевизия. Много високи здания, в това число и административни служби, вечерно време се осветяват по подобен метод, че да изпъква буквата Z.

Репортерът на немската обществено-правна телевизия ARD Васили Голод, който се завърна от Русия, споделя за усещанията си от диалозите с хора в цялата страна. Според репортера не може да се каже, че необятни прослойки от популацията също се кичат със Z. Голод счита, че това несъмнено е просто опит на държавната агитация да сътвори усещането за всеобща поддръжка.

Руската власт има най-малко два казуса с тази акция, които се виждат с просто око. Първо: След като в Украйна се води не война, а единствено някаква " спецоперация ", за какво е нужна чак такава всеобща поддръжка? И второ: доколкото режимът на Путин солидно цензурира обществените мрежи, " дълбоките национални корени " на признака Z към този момент наподобяват много съмнителни. Голод обобщава, че таман това е дълбинният проблем на Путин: той работи тъкмо както по времето на война, а в това време твърди, че не води война.


сн. Туитър
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР