Липсата на места за целодневна грижа за децата е перманентен

...
Липсата на места за целодневна грижа за децата е перманентен
Коментари Харесай

Терзиев: Ще осигурим места за 1/2 от неприетите деца в градини до края на годината

Липсата тук-там за целодневна грижа за децата е непрестанен тормоз за цялото семейство, счита кметът. Резултатите от първото класиране за яслите и детските градини през днешния ден не са такива, каквито ни се желае да бъдат, уточни Терзиев и добави, че още до началото на образователната година ще има близо 3000 деца, които ще бъдат признати на разнообразни класирания .

По думите на столичния кмет до края на тази година общината ще обезпечи нови 1400 места в детските градини и яслите . Тоест, половината от некласираните през днешния ден деца, ще получат систематична целодневна грижа, уточни Терзиев. Предстои още доста работа, само че към този момент поставихме основите като тази година се ремонтират, построяват и проектират 51 градини и ясли, добави той.

От 1 април е в действие нарастването на възнагражденията на работещите в бранша на детското и здравното опазване на здравето с 30 %, сподели кметът. " Няма да спрем дотук ", съобщи Терзиев. Той изясни, че до края на юни ще предложи промени в Наредбите за компенсиране на разноските за деца, които не са признати в яслени и култивиран групи. Съвместно с районните кметове ще идентифицираме проблемите и формулираме решения в интерес на родителите.

След края на генералното класиране ще образуваме работна група с присъединяване на заинтригуваните страни, която да даде оферти до есента на 2024 година за възстановяване на Наредбата за банкет на деца в общинските независими детски ясли, детски градини и в подготвителните групи в общинските учебни заведения на територията на Столична община, изясни кметът. Той добави, че дружно с тази група ще обсъдят и направената от екипа на Следствен отдел към окръжна прокуратура пътна карта с хрумвания и решения. Ще си сътрудничим интензивно с всички общински съветници за общи дейности в интерес на децата, добави Терзиев.

Ще работим в съдействие с други общини, които са изправени пред казуса с дефицит тук-там за ранна детска грижа и с Националното съдружие на общините в Република България за признание на различни форми на целодневна грижа и други ограничения на национално равнище, които да поддържат напъните на общините за гарантиране на ранна детска грижа с високо качество за всяко дете, сподели още столичният кмет.

По думите му до края на 2024 година ще внесат в Столичния общински съвет настояща стратегия за строителство, основана на модел за прогнозиране на потребностите от ясли и детски градини по региони за обмисляне на строителство на нови и уголемение на съществуващи.

Терзиев уточни, че решенията на този вид систематични проблеми на София са такива, които би трябвало да сплотяват напъните на всички - институции, политици, специалисти, неправителствени организации . Наш дълг е да осигурим развъждането, образованието и развиването на децата ни. В това нямаме право да имаме разнообразни цели, добави кметът.



По-рано стана ясно, че признатите деца в общинските независими детски ясли, детски градини и подготвителните групи в общинските учебни заведения в София са 11 193, близо 10 000 деца остават без места. Това стана ясно през днешния ден след първото класиране, осъществено под цивилен надзор в постройката на Столичната община.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР