Ювал Ноа Харари е израелски историк и автор на бестселърите

...
Ювал Ноа Харари е израелски историк и автор на бестселърите
Коментари Харесай

Израелски историк за пандемията от К-19, 5G и войните

Ювал Ноа Харари е израелски историк и създател на бестселърите "Sapiens: къса история на човечеството ", "Homo Deus: Кратка история на бъдещето ", "21 урока за 21. век " и други. Анализът му е оповестен в "Ню Йорк Таймс ", написа " ".

Теориите на конспирацията нямат общ модел, само че като че ли най-разпространената им вариация е теорията за международния скрит план.

В скорошно изследване 26 000 души от 25 страни трябваше да отговорят дали имат вяра в съществуването на "група от хора, която скрито управлява събитията и ръководи света ". 37 % от американците дават отговор, че това "определено или евентуално е правилно ". Съгласни са и 45 % от италианците, 55 на 100 от испанците и 78 % от нигерийците.

Теориите на конспирацията, несъмнено, не са създание на QAnon: те съществуват от хиляди години. Някои от тях даже оказват огромно влияние върху човешката история. Да вземем за образец нацизма. Тъй като съумя да превземе цяла страна и провокира Втората международна война, нормално възприемаме нацизма като "идеология ", пък било то и злокобна.

Но в сърцевината си нацизмът е доктрина за международния скрит план, основана на антисемитска неистина:

"Заговор от еврейски финансисти господства света и възнамерява заличаването на арийската раса. Те провеждат болшевишката гражданска война, ръководят западните демокрации и управляват медиите и банките. Само Хитлер е съумял да съзре подлите им трикове - единствено той може да ги спре и да избави човечеството. "

Осъзнаването на общата конструкция на теориите за международния скрит план може да изясни за какво са толкоз привлекателни, само че и неправилни.

Структурата
Теориите за световно заговорничене упорстват, че зад безбройните международни събития, които виждаме на повърхността, се крие една-единствена злокобна група. Идентичността на тази група не е константна - някои имат вяра, че светът скрито се ръководи от масони, вещици или сатанисти; други, че това са извънземни, "рептили " или други сходни клики.

Но главната конструкция е съхранена - потайна група управлява съвсем всичко.

Теориите за международната интрига постоянно сплотяват противоположностите. Нацистката твърди, че на повърхността си комунизмът и капитализмът единствено наподобяват като непримирими врагове. Да, но не. Именно в това се пробват да ви убедят евреите! И може би си мислите, че фамилиите Буш и Клинтън са върли врагове, само че те просто играят спектакъл - в фактически посещават едни и същи празненства.

От тези предпоставки поражда функционираща доктрина за света. Събитията по новините са хитро проектирана димна завеса, целяща да ни заблуди, а известните водачи, които отвличат вниманието ни, са просто марионетки в ръцете на тези, които в действителност ръководят света.

Примамката
Теориите за международната интрига са способни да привлекат голям брой почитатели частично тъй като оферират едно-единствено директно пояснение на безчет комплицирани процеси. Животът ни неведнъж е разтърсван от войни, революции, рецесии и пандемии. Но в случай че имам вяра в някаква концепция за международен скрит план, аз се веселя на успокояващото чувство, че всичко ми е ясно.

Войната в Сирия? Не е нужно да уча историята на Близкия изток, с цел да схвана какво се случва там. Това е част от огромната интрига. Развитието на 5G технологията? Не е нужно да правя проучвания върху физиката на радиовълните. Това е конспирацията. Пандемията от COVID-19? Няма нищо общо с екосистемите, прилепите и вирусите. Очевидно е част от конспирацията.

Ключът за основата на теорията за международния скрит план отключва всички загадки на света и ми отваря вратите към извънреден кръг - на тези, които осъзнават какво се случва. Това ме прави по-умен и по-мъдър от елементарния човек и даже ме издига над интелектуалния хайлайф и ръководещата класа: професори, публицисти, политици. Виждам какво те подценяват или какво се пробват да прикрият.

Недостатъкът
Теориите за международната интрига страдат от еднакъв главен минус: те допускат, че историята е доста елементарна. Ключовата им причина е, че е релативно елементарно да се манипулира светът. Малка група хора могат да схванат, предскажат и управляват всичко - от войни и софтуерни революции до пандемии.

Особено забележителна е способността на тази група да планува 10 хода напред в международната настолна игра. Когато пуснат вирус някъде, те към този момент знаят освен по какъв начин ще се популяризира по света, само че и по какъв метод ще се отрази на международната стопанска система година по-късно. Когато провеждат политическа гражданска война, те могат да управляват нейния ход. Когато стартират война, те знаят по какъв начин ще приключи.

Но светът е доста по-сложен. Да разгледаме да вземем за пример американското навлизане в Ирак. През 2003 година единствената международна суперсила нападна приблизително огромна страна от Близкия изток, потвърждавайки, че желае да отстрани запасите от оръжия за всеобщо заличаване и да постави завършек на режима на Саддам Хюсеин.

Някои подозираха, че Америка не би отказала да си обезпечи господстваща роля в района и да откри надзор над жизненоважните иракски петролни залежи. В преследването на задачите си Съединените щати изпратиха най-хубавата войска в света и похарчиха трилиони долари.

Няколко години по-късно какви бяха резултатите от тези големи старания? Пълен неуспех. Нямаше оръжия за всеобщо заличаване и страната беше потопена в безпорядък. Големият победител във войната в действителност беше Иран, който се трансформира в преобладаващата мощ в района.

Така че би трябвало ли да заключим, че Джордж Буш и Доналд Ръмсфелд са били ирански къртици под прикритие, изпълняващи демонски интелигентен ирански скрит план? По никакъв метод. Правилният извод е, че е извънредно мъчно да се предскажат и управляват човешките каузи.

Не е нужно да нападате страна от Близкия изток, с цел да научите този урок. Независимо дали сте член на учебното настоятелство, или просто сте се пробвали да организирате празненство изненада за рождения ден на майка си ​- евентуално знаете какъв брой мъчно е да контролирате хората. Направите ли проект, той се проваля. Опитате ли се да запазите нещо в загадка - и на идващия ден всички приказват за това.

Договаряте се с приближен другар и в решаващия миг той ви забива нож в гърба.

Теориите за международния скрит план ни карат да имаме вяра, че въпреки да е доста мъчно да се предскажат и управляват дейностите на 1000 или даже 100 индивида, изненадващо елементарно е да се водят за носа близо осем милиарда души.

Реалността
Разбира се, има и доста същински конспирации по света. Лица, корпорации, организации, църкви, фракции и държавни управления непрестанно преследват разнообразни заприказва. Но тъкмо по тази причина е толкоз мъчно да се предскаже и управлява светът в неговата целокупност.

През 30-те години на предишния век Съветският съюз в действителност взема решение да разпали комунистически революции по целия свят; администрацията на Рузвелт пък планираше да трансформира американското общество посредством "Новия курс " (New Deal); ционисткото придвижване преследваше задачата си да сътвори татковина в Палестина. Но тези и безчет други проекти постоянно се опълчват един на различен и нито една група хора не командва парада.

И през днешния ден евентуално сте цел на голям брой конспирации. Колегите ви може да кроят скрит план, с цел да настроят шефа против вас. Голяма фармацевтична корпорация може да подкупи вашия доктор, с цел да ви предпише нездравословни опиоиди. Друга огромна корпорация може да притиска политиците да блокират наредбите за екологията и да разрешат да замърси въздуха, който дишате. Някой софтуерен колос може да е ангажиран с хакването на персоналните ви данни.

Една политическа партия може да наглася по собствен усет изборните региони в страната ви. Възможно е непознато държавно управление да се пробва да разпали екстремизма във вашата страна. Всичко това може да са същински конспирации, само че те не са част от един световен скрит план.

Понякога корпорация, политическа партия или тирания съумява да концентрира забележителна част от международната власт. Но когато това се случи, съвсем невероятно е да я задържи. Защото огромната власт води до огромна гласност.

Всъщност в доста случаи огромната гласност е причина за придобиване на голяма власт. Ленин да вземем за пример в никакъв случай не би спечелил властта в Русия, в случай че бе избягвал публичното внимание.

В началото Сталин действаше при закрити врата, само че единствено до момента в който монополизира властта в Съветския съюз. След това неговият портрет виси във всеки офис, учебно заведение и дом от Балтика до Тихия океан. Силата на Сталин зависеше от този фетиш към личността. Идеята, че двамата диктатори са просто заслон на същинските подмолни управници, опонира на всички исторически доказателства.

Осъзнаването, че нито едно заговорничене не е способно скрито да управлява целия свят, е не просто правилно - то също по този начин ни дава мощ. Това значи, че можете да разпознаете конкуриращите се фракции и да се съюзите с някои групи против други. В това се състои и действителната политика.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР