Югоизточна Азия е дом на някои от най-бързо развиващите се

...
Югоизточна Азия е дом на някои от най-бързо развиващите се
Коментари Харесай

Мисия „възобновяема енергия“: Как Югоизточна Азия търси енергийна свобода

Югоизточна Азия е дом на някои от най-бързо разрастващите се стопански системи в света, което води до експоненциален напредък на търсенето на сила. Затова, с цел да подсигурява енергийната си сигурност, районът се насочва към възобновимата сила, написа в собствен разбор CNBC.

Според Международната организация по енергетика търсенето на сила в Югоизточна Азия се е увеличавало приблизително с 3% всяка година през последните две десетилетия - наклонност, която ще продължи до 2030 година при сегашната политическа обстановка.

Но изкопаемите горива към момента преобладават в енергийния микс на района, като през 2020 година те съставляват към 83% от него спрямо 14,2% дял за възобновимите енергийни източници, демонстрира проучване на ASEAN Center for Energy.

До 2050 година петролът, природният газ и въглищата ще съставляват 88% от общото количество първична сила, показва центърът.

Тази " голяма взаимозависимост " от изкопаемите горива покачва уязвимостта на района към шокове в цените на силата и ограничавания в доставките, показва Зулфикар Юрнаиди, началник на отдела за енергийно моделиране и обмисляне на политики в ASEAN Center for Energy.

Глобални събития като пандемията и нахлуването на Русия в Украйна доведоха до повишение на цените през последните години, като през март 2022 референтните цени на петрола доближиха най-високото си равнище от повече от десетилетие. Само през предходната седмица цените на суровината скочиха с близо 6%, защото напрежението в Близкия изток се увеличи след въздушната, морската и сухопътната офанзива на бойците на „ Хамас “ против Израел, дава подтекст CNBC, а Юрнаиди прибавя: " Нашият фискален потенциал е друг от този на Европа. Не можем да надминем всички, с цел да си осигурим лични доставки на газ ".

В частност, секторите на газовата и въглищната енергетика в Югоизточна Азия са се разширили с повишаването на потребностите на района, което от ден на ден ги излага на нестабилните цени на изкопаемите горива на интернационалния пазар, споделя Дейвид Туо, анализатор по въпросите на енергетиката и нисковъглеродната сила в BMI Fitch Solutions.

Ако страните от Югоизточна Азия не създадат обилни открития или не надградят съществуващата индустриална инфраструктура, районът ще се трансформира в чист вносител на природен газ до 2025 година и на въглища до 2039 година, пресмята още ASEAN Center for Energy, което ще увеличи цените на изкопаемите горива и ще окаже в допълнение напрежение върху потребителите.

„ За да се предотврати това, районът би трябвало да диверсифицира енергийните си източници за стопански напредък и сигурност “, счита Юрнаиди.

Затова и множеството, в случай че не всички, пазари в Югоизточна Азия са оповестили цели за възобновима сила и са дефинирали към този момент свои проекти за преход към нисковъглеродна сила, споделя на собствен ред Ту, а Зулфикар Юрнаиди го поддържа: „ Като цяло политиките и трендовете в района демонстрират, че страните имат предпочитание да преминат към чиста сила “.

Енергиен преход от Малайзия до Индонезия

Малайзия

През юли Малайзия започва своята Национална пътна карта за енергиен преход, с която ще усили потенциала си за възобновима сила и ще понижи възходящата си взаимозависимост от вноса на природен газ.

В пътната карта са набелязани 10 водещи плана, в това число проекти за създаване на фотоволтаична централа с мощ един гигават - най-голямата в Югоизточна Азия - която може непосредствено да преобразува слънчевата светлина в сила.

От 2011 година насам слънчевата сила остава най-силният сегмент на малайзийската възобновима сила, като годишният ритъм на повишаване на конфигурираните мощности е 48%, съгласно управляващите.

Други планувани разработки включват интегрирана зона за възобновима сила, пет централизирани широкомащабни слънчеви парка и три завода за произвеждане на екологичен водород. Тези планове ще употребяват техническия капацитет на Малайзия за възобновима сила, който се прави оценка на 290 гигавата, с цел да се сътвори по-устойчива и нисковъглеродна енергийна система, оповестяват от малайзийската администрация.

Виетнам

През май Виетнам афишира своя План за развиване на енергетиката, с който се ангажира да усили вятърната и газовата сила, като в същото време понижи зависимостта си от въглища.

Предвижда се до 2030 година възобновимите енергийни източници като вятърна и слънчева сила да покриват минимум 31% от националните енергийни потребности, декларират държавни източници пред Reuters.

Съгласно проекта всички въглищни централи би трябвало да бъдат преобразувани в мощности с различни горива или да прекратят активността си до 2050 година Въпреки че въглищата ще останат значим енергиен източник в кратковременен проект, като през 2030 година те ще съставляват към 20% от общия енергиен микс на страната, което ще бъде понижение по отношение на близо 31% през 2020 година

Сингапур

Зеленият проект на Сингапур за 2023 година също натъртва на потреблението на възобновима сила. Той цели увеличение на потреблението на слънчева сила до най-малко 2 гигавата потенциал до 2030 година, което ще задоволи към 3% от плануваното търсене на електрическа енергия, декларират от Министерството на устойчивото развиване и околната среда на островната страна.

Според него към днешна дата към 95% от електрическата енергия в Сингапур се създава от природен газ, който също е източник на сила от изкопаеми горива.

Въпреки че географските аспекти лимитират опциите за потребление на възобновима сила на Сингапур, проектът ще приложи ограничения като слънчеви панели на покривите, както и импорт на електрическа енергия и водород от други страни от Югоизточна Азия, с цел да се понижи зависимостта от изкопаеми горива.

Миналата година сингапурската компания Keppel Electric подписва двугодишно съглашение с Лаос за импорт на до 100 MW възобновима атомна сила през Тайланд и Малайзия. Това е първият контракт за импорт на сила от възобновими източници в Сингапур, както и първата многостранна трансгранична търговия с електрическа енергия, включваща четири членки на АСЕАН, оповестяват локални медии.

" Ясно е, че районът схваща ролята на енергийната надеждност и резистентност в изискванията на разнообразни енергийни разтърсвания ", показва Юрнаиди.

Филипините

Пазарите в Югоизточна Азия също се стремят да привлекат задгранични компании с опит в региона на възобновимата сила, с цел да развият своите браншове на възобновимата сила, споделя Туо от BMI:

" Възобновяемите енергийни източници тук са много по-слабо развити спрямо Китай и западните пазари “.

През ноември Филипините отстраняват условията за филипинска благосъстоятелност върху някои възобновими енергийни източници, позволявайки на задграничните вложители да имат напълно планове, включващи слънчеви, вятърни, водни или океански енергийни запаси. В предишното задграничните компании можеха да имат единствено до 40% от такива енергийни планове.

Чуждестранната благосъстоятелност е от значително значение за улеснение на плановете за произвеждане на сила от възобновими вятърни източници във Филипините, които имат капацитет да конфигурират 21 гигавата офшорна вятърна сила до 2040 година, съгласно отчет на Световната банка. Това се равнява на към 1/5 от доставките на електрическа енергия за страната.

Филипините разчитат в огромна степен на вноса на изкопаеми горива, което ги излага на риск от ограничавания в доставките и повишение на цените, се споделя в отчета.

Световната банка счита, че задграничните компании могат да допринесат със своите познания и опит, изключително като оказват помощ на плановете за възобновима сила да преминат от прелиминарен към по-късен стадий, който е обвързван с по-големи разноски.

Индонезия

Индонезия също облекчава някои ограничавания за задгранична благосъстоятелност, с цел да даде подтик на вложенията във възобновима сила. Към днешна дата страната позволява 100% задгранична благосъстоятелност върху планове за транспорт, систематизиране и произвеждане на електрическа енергия (с потенциал над 1 мегават), съгласно Asia Business Law Journal.

" Оптимистично сме настроени, че през идващите няколко години ще навлязат доста задгранични вложения, което ще докара до повече планове за възобновима сила в района ", споделя Юрнаиди.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР