Йосиф Сърчаджиев представи в Драматичен театър Ловеч своята режисьорска версия

...
Йосиф Сърчаджиев представи в Драматичен театър Ловеч своята режисьорска версия
Коментари Харесай

Йосиф Сърчаджиев направи режисьорски дебют с пиесата, с която дебютира като актьор

Йосиф Сърчаджиев показа в Драматичен спектакъл Ловеч своята режисьорска версия на пиесата на Карло Голдони „ Слуга на двама господари “, в която преди половин век е дебютирал на професионална сцена като артист. По мотив премиерата кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, като се изключи че изгледа спектакъла, изпрати до изпълнителите приветствие и кошница с цветя.

В адреса, който беше изчетен от сцената, се споделя: „ Напоследък класиката оживя в нашия спектакъл, тъй като имаме поддръжката на създателите Шекспир, Сервантес, Гогол, а в този момент и Карло Голдони. Нищо чудно след време да се приказва за „ класическия интервал “ в Ловешкия спектакъл. Този интервал е предпазен с имена като Йосиф Сърчаджиев и неговата брачна половинка Райна Томова, на зрялото актьорско потомство, както и на най-младите попълнения. Затова не е чудно, че тази комедия отпреди епохи продължава да звучи модерно и злободневно “.

В поздравлението на кмета имаше специфични думи във връзка акцията на театъра за събиране на средства в помощ за интервенция на млад сътрудник. Публиката уважи с ръкопляскания и паметта на актрисата Слава Георгиева, която умря през лятото. На финала Биляна Петрова, шеф на театъра, предложения на сцената безусловно всички участници в продукцията – от режисьора до дърводелците. Много овации имаше за актьорите Петър Стойчев, Йордан Петков-Дуньо (гостуващ актьор от НТ „ Иван Вазов), Явор Костов-Яша, Неделин Найденов, Аделина Петрова, Гьорги Трайков, Силвия Чобанова, Нина Суванджиева, Марина Георгиева, Мелис Скендерова.

Това е шестата режисура, която Сърчаджиев прави с трупата. В драматизацията за следващ път му оказва помощ неговата брачна половинка Райна Томова, сценарист и режисьор. „ Тази пиеса беше доста тежка, огромна, старомодна. От нейната ръка се появява по-съвременен вид “, декларира Йосиф Сърчаджиев за Българска телеграфна агенция. „ Тя е пиеса със странни обстановки, които са все по линията на любовта. Пътят към женитбата е сложен за всички герои. Стига се до две смърти в тази безумна комедия дел`арте “, добавя Томова.

„ Посланието на тази пиеса е обич и религия, че ще стане положителното. Макар че има неистина, истината изчезва от време на време, само че отново идва. И това е битка сред Доброто и Злото “, разяснява режисьорът.

Йосиф Сърчаджиев не се среща с тази комедия на Голдони за първи път. На 24 години като млад, преди малко приключил ВИТИЗ артист той влиза в облика на Труфалдино, когато „ Слуга на двама господари “ е сложена в Сливенския спектакъл – неговата първа „ месторабота “. Това е и първата му роля на професионална сцена. „ Тази пиеса ме връща към младостта ми, към чувството какъв брой хубаво е това да си млад. Актьорът, който играе моята роля през днешния ден, е младо момче с доста хубави и точни рефлекси – Явор Костов “, споделя Сърчаджиев.

„ Сега може би той си приключва пътя със същата пиеса, в случай че не прави и още други. Но ще прави – в джоба на ризата си носи лист с пиеси, които желае да режисира в бъдеще в българските театри. Сред тях са „ Розмерсхолм “ и „ Морска жена “ на Хенрик Ибсен, „ Вражалец ” на Стефан Костов и други “, разкрива Райна Томова.

Работата в театъра е наслада за духа, а тази специалност е дрога за положително, споделя в умозаключение режисьорът Йосиф Сърчаджиев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР