Йоханес Вьолкнер е дигитален номад. Години наред пътува по света

...
Йоханес Вьолкнер е дигитален номад. Години наред пътува по света
Коментари Харесай

Дигиталните номади имат милиарди за харчене. Кой печели от това?

Йоханес Вьолкнер е цифров бродяга. Години наред пътува по света работейки това, което желае, и всичко наподобява отлично. Вьоклнер обаче има проблем - уединен е.    Постепенно схваща, че освен той е в това състояние и през 2015 година взема решение да сътвори плана Nomad Cruise. Идеята е да се бори със самотата, събирайки себеподобни, само че и да печели пари. Сега 40-годишният Фьолкнер, роден в Германия, споделя пред BBC, че e постигнал задачата си.    Към днешна дата Nomad Cruise е уредник на пътувания за цифрови номади, по време на които те срещат сродни души, работят и се забавляват.    Как Вьолкнер стига до тази концепция? Собственият му опит сочи, че е доста мъчно да се местиш непрестанно и всякога да започваш от нищото – търсене на другари, опознаване на средата, справяне с административните особености на новото място. Затова назовава пътуванията „ мобилна конференция “ за шерване на умения, само че и за празнуване – въпреки всичко круизът е  екскурзия през красиви и екзотични кътчета.    „ Много хора в последна сметка стартират да пътуват дружно. И когато пристигнем някъде, организираме събиране, с цел да запазим общността “, споделя Вьолкнер пред BBC.   Към днешна дата над 2500 отдалечени експерти от повече от 80 страни са се включили към Nomad Cruise.    Билетите за идният дванадесети подред круиз на компанията – 10-дневно пътешестване от Испания до Бразилия през декември – стартират от към 1000 евро.    Освен, че взема решение проблеми, Вьолкнер прави и пари. Печалбата му идва от контрактуваните с круизните компании отстъпки за пътуването, както и от органзизацията на разнообразни занимания по време на пътуването. 
  Досега е спечелил към 2 милиона евро, а ползата към компанията му единствено пораства. За идния през декември круиз са се записали 600 участници.   
Според отчет на основаната в Съединени американски щати консултантска компания MBO Partners за 2023 година 17,3 милиона служащи в Съединени американски щати сега са цифрови номади, а 24 милиона ще се причислят към тях през идващите две до три години. Проучване от 2023 година, извършено от писателя Карлос Гридър, пресмята, че цифровите номади способстват за световната стопанска система със 787 милиарда $ годишно.
С повишаването на известността на този метод на живот порастват и опциите за тези, които оферират услуги за цифрови номади. 
BBC дава няколко образеца, измежду които започващата компания SafetyWing, предлагаща здравни застраховки за пътуващи служащи, е с оборот от 24 милиона $ за предходната година.   Selina, компания, която провежда международна мрежа от хостели и офиси за работа по целия свят, регистрира растеж от 98.3% % на приходите си до съвсем 184 млн. $ през 2022 година, когато отваря 18 нови местоположения. 
  Всичко това се счита единствено за началото. Покрай пътуващите и работещите онлайн хора се заражда цяла промишленост. Някой би трябвало да се грижи за децата им. На помощ идват Boundless Life с техните просветителни услуги. 

„ По създание всеки работещ от разстояние може да се счита за цифров бродяга. Ако можете да предложите услуга на един от тях, можете да хванете и общността “, споделя Роуина Хениган, специалист по отдалечена работа, рекламиращ Boundless Life. 

Социалните мрежи са основни за цифровите номади, а и за хората, които желаят да им предложат нещо.

35-годишната Андреа Валерия е от Панама, само че живее в Мексико. Тя се е специализирала в услугите, свързани с намиране на работа на отдалечено място, давайки практични препоръки на цифровите номади – по какъв начин да напишат автобиография или мотивационно писмо.

Валерия употребява профила си в TikTok, който има над 300 хиляди почитатели. Там дава безвъзмездни препоръки. Ако обаче някой желае да се задълбочи, може да се абонира за платената ѝ услуга против 349 $. Тя има и онлайн курс за близо 600 $, който би следвало да разкрие на желащите по какъв начин да си намерят отдалечена работа.

Когато стартира бизнеса си през 2019 година, Валерия печели към 30 хиляди $ на година. Само година по-късно сумата е към този момент 100 хиляди $, а през всяка последваща отбелязва растеж от към 30%. 

Пак посредством обществените мрежи клиенти намира Меган Райли, която пък дава препоръки по какъв начин рационално да се употребяват парите, извоювани от работата като цифров бродяга. Често пъти тя съветва хора от корпоративния свят, които желаят да стартират собствен бизнес, да пътуват повече и да имат повече време за себе си и околните си.

Клиентите ѝ заплащат по 247 $ за самостоятелни сесии, а Райли е уверена, че пазарът е голям. Има доста хора, които пътуват до момента в който работят, отбелязва тя. Клишето може и да е човек с преносим компютър на плаж на остров Бали, само че в действителност действителността е много по-разнообразна. Става дума за хора от разнообразни възрасти и с разнообразни потребности и стремежи. 

Bucketlist Bombshells е друга компания, работеща в сферата. Основана е през 2015 година от коучинг дуото Каси Торесилас, родена в Калифорния, и канадката Шей Браун. Двете откриват седемцифрена пазарна опция, ориентирана особено към дамите цифрови номади.

Преди осем години, когато номадството е „ доста дребна ъндърграунд субкултура, доминирана от мъже “, съгласно в този момент 31-годишната Торесилас, те вземат решение да основат компания, която оказва помощ на дамите да започват, развиват и мащабират онлайн бизнеси, които им разрешават да работят по време на път.
  Жените и мъжете са друг вид цифрови номади, означават от сектора. Дамите са по-склонни да се задържат повече на едно място и да одобряват драговолно проблемите на локалните. Това значи и че те са подготвени да харчат повече, оставайки по-дълго време.    Бизнесът с услуги за цифровите номади се разраства изключително интензивно по време на Covid-19 пандемията. Ограничени от пътешестване и несигурни в бъдещето, доста хора търсят препоръки от всевъзможен вид и са подготвени да заплащат за тях. След отпадането на рестриктивните мерки услугите не престават да се търсят, а по всичко проличава, че това ще продължи и в бъдеще. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР