Йога нидра е мощна техника за релаксация, която предизвиква състояние

...
Йога нидра е мощна техника за релаксация, която предизвиква състояние
Коментари Харесай

Ползите от практикуването на йога нидра

Йога нидра е мощна техника за релаксация, която провокира положение на схващане сред пробуждане и сън. Това е форма на медитация, която е налична за всеки, без значение от неговия опит с йога или медитация. Йога нидра е санскритски термин, който се превежда като „ йогийски сън “. Това е процедура, която включва легнало състояние в комфортна позиция и следване на ръководени указания, с цел да помогне на мозъка и тялото да се провиснал надълбоко. За разлика от други форми на медитация, йога нидра се прави в легнало състояние и може да се практикува от всеки.

Произходът на йога нидра може да бъде проследен до антична Индия, където се е практикувала като метод за реализиране на дълбока релаксация и духовно израстване. Днес йога нидра е необятно приета като мощен инструмент за понижаване на напрежението и безпокойството, възстановяване на качеството на съня и поощряване на цялостното физическо и психическо благоденствие.

Йога нидра се разграничава от другите йога практики по това, че не е физическа процедура. Вместо това, това е форма на ръководена медитация, която разрешава на практикуващия да влезе в положение на дълбока релаксация, като в същото време остава в цялостно съзнаниe. Практиката включва поредност от ръководени указания, които оказват помощ на практикуващия да осъзнае по-добре  своето тяло и мирис и да се освободи от напрежението и напрежението. Чрез предизвикателство на положение на дълбока релаксация, йога нидра може да помогне за понижаване на напрежението, безпокойството и прегарянето и да усъвършенства цялостното физическо и психическо здраве.
Ползите от практикуването на йога нидра
Йога нидра е мощна релаксираща процедура, която провокира положение на схващане сред бодрост и сън, осигурявайки дълбока отмора и излекуване за мозъка и тялото. По време на практиката вие ще почивате комфортно в легнала поза по тил (Savasana), до момента в който учителят ви води през поредност от визуализации,които ви оказват помощ да се отпуснете надълбоко. Йога нидра може да бъде възстановяваща като съня, до момента в който оставате в цялостно схващане, предлагайки спомагателен прозорец на дълбока релаксация за мозъка и тялото.

Доказано е, че практикуването на йога нидра понижава напрежението и равнищата на тревога, което го прави идеална процедура за тези, които изпитват прегаряне или високи равнища на стрес. Чрез предизвикателство на реакция на релаксация в тялото, Йога нидра оказва помощ за усмиряване на нервната система и понижаване на хормоните на напрежението, което води до усъвършенствано общо психическо и физическо здраве. Освен това е открито, че йога нидра усъвършенства качеството на съня , което го прави ефикасен инструмент за тези, които се борят с бодърствуване или други нарушавания на съня.

Доказано е също, че йога нидра ускорява имунната система и усъвършенства цялостното здраве. Чрез понижаване на напрежението и поощряване на релаксацията, Йога Нидра оказва помощ да се поддържат естествените лечебни процеси на тялото и да се усъвършенства цялостното богатство. Редовното упражняване на йога нидра също може да помогне за възстановяване на фокуса и концентрацията , да увеличи самосъзнанието и да насърчи възприятието за вътрешен мир и успокоение.

Като цяло йога нидра е мощна процедура, за която си отделете време, тъй като е скъпа, дълбока и ви носи независимост на духа. 

 
Йога или пилатес - вижте тук по какъв начин да изберете
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР