Йерархията в света на животните е много важно, защото всеки

...
Йерархията в света на животните е много важно, защото всеки
Коментари Харесай

Женският хищник, който командва парада

Йерархията в света на животните е доста значимо, тъй като всеки знае своето място и по този начин оцеляването е по-лесно. В света на хищниците мъжкият управлява парада. Да, само че има изключения.

Петниста хиена е див звяр, представител на семейство Хиени. Петнистата хиена е най-едрият представител от четирите модерни типа от фамилията. Днес се среща само в Субсахарска Африка. Петнистата хиена е един от най-социалните типове от разред Хищници.

При тях царува същински матриархат. Петнистата хиена образува матриархални фамилни групи, наречени кланове, състоящи се от 10 до 80 животни. Жените имат думата. Най-високо състояние имат женските, следвани от дребните. Най-нисък статус имат мъжките и изключително подрастващите, които с достигането на полова зрялост напущат клана в търсене на нов.

Въпреки че им се носи славата на мършояди, петнистите хиени в действителност обезпечават плячката си най-вече от лов. В съвсем всички случаи плячката е уловена от самия клан. Жертвата нормално е наедрял бозайник, заловен при взаимен лов. Със своите извънредно мощни 34 зъба са способни да гризат най-едрите и здрави кости от натрупа на жертвата.

Социалното държание на петнистата хиена е също доста любопитно – членовете на клана се познават. Те обитават обща територия и отглеждат дружно дребните си.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР