Яркото слънце в небето повдига настроението на някои, но други

...
Яркото слънце в небето повдига настроението на някои, но други
Коментари Харесай

Как да се храним през лятото

Яркото слънце в небето повдига настроението на някои, само че други не могат да му се радват пълноценно. Защото лятото от време на време донася със себе си и огромно енергийно “мъртвило ”, загуба на вкус, инертност, проблеми с кръвообращението.

Сега е два пъти по-важно да се храним и пием течности вярно – нуждаем се от регулиращи витални вещества, а не от обременени с спомагателни калории храни.

Знаем ли по какъв начин да се храним здравословно през лятото? От какви субстанции се нуждае организмът ни, с цел да сме свежи и заредени с позитивни страсти през горещия сезон?

След зимните месеци, когато се яде по-тежка храна, заменянето ѝ с по-лека диета през летните горещини работи извънредно удобно и разтоварващо на организма.

Ежедневно консумирайте пълнозърнести зърнени храни и техни артикули – пълнозърнест самун и паста, кафяв ориз, овесени ядки, трици. Те са отличен източник на разтворими и неразтворими фибри, които са значими за оптимално действие на стомашно-чревния тракт.

Бъдете физически дейни всеки ден – ходете пешком, изкачвайте стълби или спортувайте по 30 минути два пъти седмично. Спортът зарежда с позитивни страсти и хормони на щастието, прави ни по-работоспособни, и здрави.

Ежедневно консумирайте най-малко 500 г плодове и зеленчуци. Избирайте разнообразни по цвят – зелени, жълти, оранжеви, червени, мрачно червени. Те са натурален източник на витамини, алкализиращи организма минерали и антиоксиданти.

Яжте най-малко 2 пъти седмично бобови храни – фасул, леща, нахут. Те са превъзходен източник на протеини, разтворими фибри и бавноусвоими въглехидрати.

Защо е толкоз значимо да пием доста течности през лятото?

Най-доброто изстудяващо средство за нашия организъм е водата. Потенето в действителност е една ефикасна водоизстудяваща система, при която топлината се води посредством порите на кожата. За да може тя да действа безпроблемно обаче се изисква нали- чието на задоволително количество течности, в това число и за възобновяване на загубите под формата на пот. Само 2% по-малко вода в организма се отразява видимо на тонуса и концентрацията ни!

Топлината, UV-лъчите и сухият вятър мощно изсушават и състаряват кожата ни. Освен външно прилаганата защитна и поддържаща козметика, този максимален орган в човешкото тяло (подобно на всички оста- нали) се нуждае и от задоволително влага от вътрешната страна.
Противно на нормалните усети и привички, 2 – 2,5 литра а ден е най-добре да се поемат под формата на нестудени, неподсладени и негазирани питиета – елементарна ли минерална вода, билкови чайове или ароматизирани води, натурални плодови и зеленчукови сокове с минимално наличие на захар. Плодовете, зеленчуците и алатите сащо усъвършенстват салдото на течности в организма ни, защото самите те е състоят най-вече от вода. Който постоянно похапва пресни плодове и зеленчуци, усвоява коло ¾ литра в допълнение дневно.

От какво би трябвало да се откажем и какво е уместно да ядем през лятото?

Плодовете и зеленчуците оптимално се комбинират с постни белтъчини, одобрявани на дребни порции (напр. печена риба и пиле или млечни артикули като сирене и моцарела). Най-негативно ни се отразяват храните, от които ни става тежко на стомаха: тлъсти и пържени храни, майонези, сосове, тежки дресинги към салатата, сладкиши в огромни количества.

При горещини най-подходящи са:

Млечните шейкове:
• прясно или кисело мляко с направени на пюре пресни зеленчуци.
Зеленчуковите сокове:
• утоляват жаждата с малко калории, като в същото време компенсират загубата на минерали при потенето.
Ястия с извара:
• доста вкусни с пресни ягоди или праскови – леки, само че засищащи.
Подправките и билките:
• чрез наличието си на етерични масла контролират бавната обмяна на веществата.
Пъпешите:
• съдържат доста дейни субстанции като ликопин и бета-каротин, които защищават кожата от UV-лъчението.

Да си лягате ли вечер гладни?

В средиземноморските страни вечерята по принцип е доста късна. Здравословно ли е това? Да! Тъй като организмът при огромните горещини денем просто не е в положение да преработва и усвоява огромни порции храна. Ето за какво, късното хранене вечер се е наложило в южните страни. При това обаче е значимо храната да се приема на мира и на драго сърце, само че единствено толкоз, колкото фактически е належащо. Преяждането вечер и непотребните калории ще се отразят зле на фигурата и на спокойния ви нощен сън.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР