Японският премиер Шиндзо Абе отложи планираната за тази седмица обиколка

...
Японският премиер Шиндзо Абе отложи планираната за тази седмица обиколка
Коментари Харесай

Японският премиер отлага визити в чужбина заради наводненията с най-малко 114 загинали

Японският министър председател Шиндзо Абе отсрочи плануваната за тази седмица обиколка из Европа и Африка поради тежката обстановка в страната, където наводнения и свлачища след поройни дъждове лишиха живота на минимум 114 души, заяви Ройтерс. Това отсрочва и подписването на съглашение за свободна търговия сред Европейски Съюз и Япония.

Абе планираше визити в сряда да потегли за визити в Белгия, Франция, Саудитска Арабия и Египет, като по график пътуването в чужбина трябваше да е до 18 юли. По време на визитата в Брюксел се очакваше японският министър председател да подпише съглашение за свободна търговия с Европейски Съюз.

Но най-тежкото естествено злополучие в Япония от 1983 година, при което милиони бяха принудени да изоставен домовете си, промени програмата на Абе.

Президентът на Европейски Съюз Доналд Туск предложи срещата да бъде преместена в Токио. В обръщение в туитър той изрази откровени съболезнования и солидарността на Европа с народа на Япония като добави: „ С оглед на трагичните условия ние сме подготвени да преместим срещата на върха ЕС- Япония от Брюксел за идната седмица в Токио “.

Обществената телевизия Ен Ейч Кей заяви през днешния ден, че броят на починалите се е нараснал до минимум 114, а 61 индивида се водят изчезнали.

Най-малко 11 200 семейства през днешния ден са без електричество, а стотици хиляди – без питейна вода.

Спасители се надпреварват с времето, с цел да окажат помощ на оживели, а спешните екипи работят интензивно по възобновяване на електроснабдяването и водоснабдяването в засегнатите региони.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР