Японският премиер Фумио Кишида инструктира в понеделник своите министри да

...
Японският премиер Фумио Кишида инструктира в понеделник своите министри да
Коментари Харесай

Япония бори инфлацията с пакет от социални мерки

Японският министър председател Фумио Кишида инструктира в понеделник своите министри да изготвят пакет от спомагателни стопански стъпки за намаляване на икономическия удар от възходящите разноски за живот, заяви " Ройтерс ".

Като част от ограниченията държавното управление ще отсрочи повишението на цената на вносната пшеница, която продава на търговците на дребно през октомври - ход, който всъщност би субсидирал семействата, с цел да се оправят с възходящите цени на суровините.

Предвижда се и ограничение покачването на сметките за гориво и електричество.

Правителството желае ограниченията да влязат в действие при започване на идващия месец и да употребява почти 4,7 трилиона йени (35 милиарда долара), оставащи в държавните запаси, с цел да покрие разноските. Правителството н е разгласява прогнозния размер на общите разноски за пакета.

Справянето с растящите цени на суровините беше измежду главните цели за администрацията на Кишида, защото мощната взаимозависимост на Япония от вноса на сила и храни прави стопанската система ѝ уязвима към възходящите международни цени на суровините. Войната в Украйна ускори натиска върху цените на суровините в международен мащаб.

Пшеницата е измежду продуктите, чиито цени скочиха вследствие на войната в Украйна. В Япония държавното управление дава отговор за вноса на пшеница от чужбина и дефинира всеки април и октомври на годината продажната цена, която начислява на търговците на дребно.

Цената, която държавното управление таксува на търговците на дребно за вносна пшеница, скочи със 17,3% през април по отношение на октомври заради покачването на международните цени на суровините, което докара до покачване на цените на артикули като самун и тестени произведения.

Кишида добави, че е инструктирал министъра на земеделието да подсигурява, че цените се поддържат на настоящите равнища след октомври.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР