Японската система Fugaku оглави класацията за суперкомпютри TOP500(снимка: RIKEN) Суперкомпютрите са

...
Японската система Fugaku оглави класацията за суперкомпютри TOP500(снимка: RIKEN)
Суперкомпютрите са
Коментари Харесай

Топ 5 на суперкомпютрите в света


Японската система Fugaku оглави класацията за суперкомпютри TOP500
(снимка: RIKEN)

Суперкомпютрите са машини от висок клас, употребявани за осъществяване на огромни количества калкулации – напряко колосални задания. Два пъти годишно от 1993 година насам TOP500 класира международните суперкомпютри съгласно тяхната мощност. Лидер измежду първите пет системи в последната ранглиста е японската „ звезда ” Fugaku – тя към този момент даде своя незабравим принос в битката с Covid-19. Ето  по какъв начин наподобява Топ 5 на суперкомпютрите :

5. Tianhe-2A. Този суперкомпютър, прочут още като Млечен път-2А, се намира в Националния суперкомпютърен център в Гуанджоу, Китай. Това е хибридна архитектура, употребяваща процесори Intel Xeon и особено направени копроцесори Matrix-2000. Tianhe-2A доближава 61,4 петафлопа.

4. Sunway TaihuLight. Това е освен бърза машина – тя е и удивително енергийно-ефективна. Може да се оправи с съвсем всяко приложение, което ѝ подадете – освен това огромно. Sunway TaihuLight доближава 93 петафлопа.

3. Системата Sierra. Лабораторията Лорънс Ливърмор е гордият собственик на системата Sierra. Тя употребява два процесора Power9 и четири графични процесора NVIDIA Tesla V100 във всеки от своите 4 320 възела. Може да реализира 94,6 петафлопа.

2. IBM Summit. И този суперкомпютър употребява два 22-ядрени процесора Power9 и шест графични процесора NVIDIA Tesla V100. Summit се стопанисва в Националната лаборатория Oak Ridge в Тенеси, което я прави най-бързата изчислителна машина в Съединени американски щати. Може да доближи 148,8 петафлопа.

1. Fujitsu Fugaku. Шампионът на суперкомпютрите е японски. Fugaku се зарежда от 48-ядрения A64FX SoC на Fujitsu – първият суперкомпютър, който доближава позиция номер едно благодарение на ARM архитектурата. Можете да го намерите в RIKEN Center for Computational Science (R-CCS) в Кобе, Япония. Способен е на забележителите 415,5 петафлопса.

Суперкомпютър за Covid-19

Създаването на суперкомпютър от лидерски клас не се случва за една нощ или даже в границите на една година; това е по-скоро многогодишно начинание. Разработването на рекордьора Fugaku стартира още през 2014 година по японския „ Флагмански план 2020 ”, ръководен от RIKEN.

През юни 2020 година, поставяйки нов връх в TOP500 с 415,5 петафлопа. Той е и един от най-енергийно-ефективните суперкомпютри в света (позиционира се в първите 10 на Green500).
още по тематиката
Fugaku бе пуснат в употреба през юни 2020 година, година по-рано от плануваното, с цел да помогне в битката против COVID-19, показа неотдавна шефът на плана – доктор Ютака Ишикава.

„ Нашата цел не беше да се класираме преди всичко. Нашата цел бе да осигурим най-високото равнище на суперкомпютърна среда в света за необятен набор от области на приложение. За да създадем това,  предприехме метод за взаимно планиране дружно с разработчиците на приложения ”, споделя доктор Ишикава.

Работата по Fugaku се управлява от японската сентенция: „ onaji kama no meshi wo kuu ”. Буквалният превод е „ да ядеш ориз от обща тенджера ”, което в реалност би трябвало да значи да живееш под един покрив с някого. За доктор Ишикава фразата значи „ работа дружно, шерване на опит, решение на проблеми дружно и шерване на триумфите ”. Ето по какъв начин доктор Ишикава гледа на връзката сред RIKEM и Fujitsu: „ Въпреки че сме клиент и реализатор, ние ръководим плана дружно, споделяйки прекарванията и щастието си ”, сподели той.

„ Очакваме Fugaku да бъде употребен за огромно многообразие от приложения, в това число тези, които провокират угриженост измежду необятната общност в областта на медицината и фармацевтиката, бедствията и околната среда, енергетиката и производството… също промишлености от материалите до общото произвеждане ”, съобщи шефът на центъра по компютърни науки RIKEN Сатоши Мацуока по време на провелия се преди дни онлайн конгрес ActiveNow.

„ Но една доста значима област [от работата на суперкомпютъра] е по какъв начин се борим против COVID-19. Ние бързо пуснахме тази стратегия,, още до момента в който се изграждаше Fugaku, и в действителност направихме това за по-малко от месец ”. По думите му, програмата е постигнала „ звездни резултати ”, най-много заради изчислителните запаси.

„ Например, открихме, че някои съществуващи медикаменти – медикаменти, утвърдени за други цели, като сърдечни болести или високо кръвно налягане или паразити – са извънредно потребни против COVID-19 ”, споделя той. „ Така че, в случай че се потвърди, че са ефикасни, може да разчитаме на тези антивирусни медикаменти – те са доста евтини, имат малко странични резултати и може да се употребяват освен за лекуване на COVID-19, само че и като превантивни медикаменти, които би трябвало да се ползват авансово при хора с висок риск ”.

Изследванията с Fugaku са посочили още, че маските са доста ефикасни като средство за предварителна защита, само че също по този начин и и шлемовете са дейно решение за работното място. Мацуока споделя, че тези констатации се употребяват за даване на насоки от страна на японското държавно управление. „ Една от аргументите, заради която степента на заразяване в Япония е толкоз ниска спрямо други развити страни, може да бъде резултатът – или най-малко отчасти – от работата, осъществена върху Fugaku ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР