Скандално известното огромно слънчево петно ​​AR3664 създаде изригване с невероятна

...
Скандално известното огромно слънчево петно ​​AR3664 създаде изригване с невероятна
Коментари Харесай

Това не се е случвало в този цикъл: Слънцето избухна с най-мощното изригване от клас X8

Скандално известното голямо слънчево леке ​​AR3664 сътвори изригване с невероятна мощ. То принадлежи към клас X8.7 и е най-мощното изригване на Слънцето от 2019 година, когато стартира актуалният 25-и безоблачен цикъл.

Астрономи от Центъра за прогнозиране на галактическото време, Съединени американски щати, употребявайки спътника GOES-16 и Слънчевата динамична обсерватория на 14 май записаха появяването на мощно изригване от клас X8.7 на Слънцето. То произлиза от същия район на клъстера на слънчеви петна AR3664, където изригвания от клас X, които са най-силните вероятни на Слънцето, се случиха в продължение на няколко дни предходната седмица, пише Space.
 слънчево изригване Скандално известното голямо слънчево леке ​​AR3664 сътвори изригване с невероятна мощ. То принадлежи към клас X8.7 и е най-мощното изригване на Слънцето от 2019 година насам Снимка: NASA
Това слънчево леке ​​предизвика изригване от клас X5.8 на 10 май, което предизвика кратковременно спиране на радиокомуникациите в някои райони на планетата. Този път стана известно, че сходни неща са се случили в Австралия и Източна Азия. Освен това това петно е отговорно за появяването на слънчева радиационна буря на Земята.

Важно е да се означи, че изригването от клас X8.7 е третото от поредност от колосални изригвания на Слънцето, които се случиха с къси спирания във вторник, 14 май. Преди това се появиха изригвания от клас X1.7 и X1.3.
 слънчево изригване Изригването от клас X8.7 е третото от поредност колосални изригвания на Слънцето, които се случиха с къси спирания във вторник, 14 май. Преди това е имало изригвания от клас X1.7 и X1.3 Снимка: NASA
Според учените в сегашния 25-и безоблачен цикъл, почнал през 2019 година, към момента не е имало изригвания, по-мощни от клас X8.7. Слънчевият цикъл продължава почти 11 години. В началото на цикъла слънчевата интензивност се усилва и доближава своя пик в средата на този интервал на слънчева интензивност, след което още веднъж понижава. Смята се, че пикът на слънчевата интензивност скоро ще пристигна и по тази причина изригванията от най-мощния клас X стават нещо всекидневно.

Слънчевите изригвания са прояви на сила и рентгенова и ултравиолетова радиация, които, ориентирани към Земята, доближават нашата планета за минути. В взаимозависимост от мощността светкавиците се разделят на 5 класа, най-мощният от които е клас X. Цифрите, които се появяват след буквата, демонстрират относителната мощ на светкавицата. Ако за класове M, C, B, A (с понижаване на мощността на факлите) силата на изригванията се отбелязва с цифри от 1 до 10, то за факли от клас X няма ограничавания и затова те могат да бъдат да вземем за пример класове X11 и X15.

Въпреки обстоятелството, че такова мощно изригване се случи на Слънцето, учените не чакат появяването на геомагнитна стихия и ярки полярни сияния на Земята, както се случи предходната седмица. Факт е, че плазмата, изхвърлена в космоса, по този начин нареченото изхвърляне на коронална маса, което стана спътник на изригването, ще прелети около Земята. Просто слънчевото леке ​​AR3664 към този момент се е движило по повърхността на Слънцето по подобен метод, че никакъв плазмен поток не може да удари нашата планета. Освен това сходни плазмени удари върху Земята водят до разстройства в работата на енергийните системи и информационните спътници.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР