Процесорът Rhea1 има мисия да върне специализираните високопроизводителни микропроцесорни технологии

...
Процесорът Rhea1 има мисия да върне специализираните високопроизводителни микропроцесорни технологии
Коментари Харесай

Нов процесор подхранва екзафлоп-мечтите на Европа


Процесорът Rhea1 има задача да върне профилираните високопроизводителни микропроцесорни технологии назад в Европа (снимка: SiPearl)

Компанията SiPearl актуализира спецификациите на своя процесор Rhea1, който е предназначен да сбъдне фантазиите на Европа за екзафлпови суперкомпютри. Обновеният модел предлага повече ядра и повече памет.

SiPearl беше определена от самодейността EPI (European Processor Initiative) да създаде процесор, основан на Arm архитектура, който да задвижва европейските суперкомпютри, по-специално системата Jupiter, планувана като първият екзамащабен план в Европейски Съюз, отбелязва The Register.

На конференцията за високопроизводителни калкулации ISC 2024 компанията разкри, че нейният процесор Rhea1 от първо потомство ще съдържа 80 ядра Neoverse V1 на Arm. Всяко ядро включва двойка 256-битови модули за мащабируемо векторно уголемение (SVE), с цел да усъвършенства опциите си за векторни и матрични калкулации при суперкомпютърни натоварвания.

По-рано беше планувано Rhea да включва 72 ядра Neoverse, само че защото съперници като Grace CPU на Nvidia се появиха със 72 ядра Neoverse, може би SiPearl реши, че би трябвало да отиде малко по-далеч. Но представител на SiPearl съобщи пред The Reguster, че компанията постоянно е възнамерявала да има 80 ядра.

Всеки процесор Rhea1 също ще включва четири стека HBM памети от Samsung, с цел да обезпечи уравновесено решение, идеално за HPC калкулации, огромни данни и приложения за AI, които постоянно са лимитирани от честотната лента на паметта. HBM реализира по-висока честотна лента посредством нареждане на матриците на паметта една върху друга в границите на същия чип-пакет CPU или GPU, към който са свързани.
още по темата
SiPearl споделя, че за този процесор от първо потомство ще употребява версия HBM2e, макар че са налични по-нови версии HBM3 и HBM3e, а HBM4 към този момент е в развой на разработка. Компанията си партнира със Samsung Electronics, сега най-големият производител на памети, с цел да оборудва серията процесори Rhea с HBM.

Samsung, от своя страна, уточни, че чака HBM4 да бъде показана до 2025 година, същата година, в която SiPearl има намерение да даде първите мостри на Rhea1 с HBM2e.

В допълнение към HBM в пакета с чипове, всеки процесор Rhea1 ще има четири интерфейса за външна памет DDR5, поддържащи два DIMM модула на канал, като вход-изходът (I/O) се обезпечава през 104 ленти PCIe Gen 5, разграничени на 6×16 плюс 2×4.

Вътрешно, Rhea1 ще употребява Arm Neoverse CMN-700 Coherent Mesh Network on Chip (NoC), с цел да свърже другите си изчислителни и I/O детайли.

Според SiPearl, процесорът Rhea1 е надъхан да обезпечи „ изключителна продуктивност и енергийна успеваемост ” с „ ненадминато съответствие байт на флоп ”, с помощта на потенциала на паметта си и високата честотна лента на вградената HBM.

„ Rhea1 ще извърши задачата, предоставена от EuroHPC JU и консорциума European Processor Initiative: да върне профилираните високопроизводителни микропроцесорни технологии назад в Европа ”, сподели основният изпълнителен шеф и създател на SiPearl Филип Нотън.

Той твърди, че Rhea1 ще бъде „ микропроцесор от международна класа ” за HPC и AI и чудесна опция на съществуващите решения за работни натоварвания с по-ниска цена, като в същото време предлага по-голяма еластичност за промени в модела.

Rhea1 обаче към този момент закъсня. Трябваше да бъде разполагаем през 2022 година, само че тогава SiPearl сподели, че първият процесор, създаден от TSMC, ще се появи през 2023 година Сега се чака процесорът да излезе през 2025 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР