Варненският окръжен съд определи мярка за неотклонение задържане под стража“

...
Варненският окръжен съд определи мярка за неотклонение задържане под стража“
Коментари Харесай

Окръжният съд във Варна определи задържане под стража за българин, разследван в Германия за измами

Варненският областен съд дефинира мярка за неотклонение „ задържане под стража “ на български жител, търсен от правосъдните управляващи в Германия. 52-годишният мъж се проверява за 6 случая на осъществена измами в интервала 17.09.2019 година - 22.11.2021 година

Европейска заповед за арест (ЕЗА) е била издадена на 14 декември 2022 година от Районен съд – Тиргартен. В нея е посочено, че на разнообразни места в Берлин – хотели, магазини, бензиностанции - под предлог, че желае да обмени избрана сума в дребни банкноти в евро за такива с по-голям номинал, мъжът употребявал скица за илюзия, посредством която успявал да измами чиновниците и да получи повече пари, в сравнение с давал за замяна.

Според немския Наказателен кодекс, оптималният размер на плануваното наказване за закононарушенията, в които е упрекнат българинът е 10 години. Деянията, за които е разследвана 52-годишния мъж, са наказуеми и по българското законодателство.

В правосъдното съвещание отбраната на обвинения уточни, че мъжът има непрекъснат адрес, на който би могъл да търпи и по-леката мярка – „ домакински арест “. От прокуратурата, обаче акцентираха, че мъжът е бил арестуван, само че след закъснение на превода на европейската заповед за арест от страна на немските управляващи, българинът е бил освободен, а по-късно не е бил открит на никой от известните адреси.

След като се срещна със събраните по делото доказателства и мненията на страните, Варненският областен съд одобри, че настояването за предаването на 52-годишния българин дава отговор на условията на Закон за екстрадицията и ЕЗА. Предвид скорошното разглеждане на делото всъщност за неговата екстрадиция, съдът реши, че най- съответната мярка за неотклонение, която да обезпечи явяването му в идното произвеждане е „ задържане под стража “.

Определението на съда може да бъде обжалвано.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР