Япония започна да изпуска отпадни води от авариралата ядрена централа

...
Япония започна да изпуска отпадни води от авариралата ядрена централа
Коментари Харесай

Япония започна изпускането на вода от АЕЦ Фукушима

Япония стартира да изпуска отпадни води от авариралата нуклеарна централа " Фукушима " в границите на интервенция, за която упорства, че е безвредна, макар че провокира гневна реакция от страна на Китай.


Началото на изхвърлянето на към 540 олимпийски плувни басейна вода в Тихия океан в продължение на няколко десетилетия е огромна стъпка в извеждането от употреба на към момента извънредно рисковия обект 12 години след една от най-тежките нуклеарни повреди в света, съобщи Агенция Франс Прес.

Видеозапис онлайн, възложен от оператора на централата TEPCO, сподели инженери зад компютърни екрани и публично лице, което сподели - след назад преброяване - че " клапаните наоколо до помпите за превозване на морска вода се отварят ".

Наблюдатели от атомния контролен орган на Организация на обединените нации, който утвърди проекта, трябваше да участват на мястото на процедурата, а по-късно в четвъртък служащите на TEPCO трябваше да вземат водни проби.

Преди интервенцията към 10 души организираха митинг наоколо до площадката, а към 100 други се събраха пред централата на TEPCO в Токио.

" Това е все едно да хвърлиш атомна бомба в океана. Япония е първата страна в света, която е била атакувана с атомна бомба, и министър-председателят на страната взе това решение ", съобщи 68-годишният Кеничи Сато.

Китайското министерство на околната среда разкритикува проекта на Япония като " извънредно себелюбив и безконтролен ", като съобщи, че ще " наблюдава и изследва " въздействието върху своите води.

Множество повреди

С към 1000 стоманени контейнера, които задържат водата, TEPCO съобщи, че би трябвало да освободи място за транспортиране на извънредно рисковото радиоактивно нуклеарно гориво и парчета от авариралите реактори.

Три от реакторите в централата " Фукушима-Даичи " в североизточна Япония се разтопиха след мощно земетресение и цунами, при които през 2011 година починаха към 18 000 души.


Оттогава TEPCO е събрала 1,34 млн. куб. м вода, нечиста при охлаждането на авариралите реактори, както и подпочвени води и дъжд, които са се просмукали в тях.

От през днешния ден до март 2024 година TEPCO ще извърши четири изпускания на пречистената вода. Първото изпускане ще отнеме към 17 дни.

Около 5 трилиона бекерела - мярка за радиоактивност - тритий ще бъдат освободени през тази финансова година, прибавиха от TEPCO.

Япония упорства, че всички радиоактивни детайли са били филтрирани, като се изключи трития, чиито равнища са безвредни и по-ниски от тези, които се изхвърлят от настоящите атомни електроцентрали, в това число в Китай.

Това изказване се поддържа от множеството специалисти.

" При изпускането си в Тихия океан тритият се разрежда в допълнение в голяма водна маса и бързо доближава равнище на радиоактивност, което не се разграничава значително от това на естествената морска вода ", споделя Том Скот от Бристолския университет в Англия.

" Следователно той съставлява доста дребен риск, а самият риск понижава с времето заради релативно късия интервал на полуразпад на радиоактивното вещество... което значи, че количеството тритий (и затова рискът) непрестанно понижава. "

Безопасност на морските блага

Не всички са уверени в това, като екологичната организация " Грийнпийс " твърди, че процесът на пречистване е неправилен, а Китай и Русия оферират водата да се изпарява и да се изпуска в атмосферата.


Китай упрекна Япония, че третира Тихия океан като " канализация ", а още преди изпускането Пекин забрани вноса на храни от 10 от 47 японски префектури и наложи инспекции за радиация.

Хонконг и Макао, които са китайски територии, последваха образеца тази седмица.

Ресторантите в Пекин и Хонконг, предлагащи суши и сашими, към този момент са в затруднено състояние поради рестриктивните мерки.

" Около 80% от морските блага, които използваме, идват от Япония ", съобщи хонконгският ресторантьор Яси Чой, който ръководи дребна кухня за японска храна за у дома.

" Ако повече от половината от внасяните от Япония съставки бъдат наранени, тогава ще ми бъде мъчно да продължа да работя ".

Анализатори настояват, че въпреки Китай да има същински опасения за сигурността, острата му реакция е най-малко частично стимулирана от икономическото съревнование и охладнелите връзки с Япония.

Южнокорейското държавно управление, което се стреми да усъвършенства връзките си с Япония, не се опълчи, макар че доста елементарни хора са обезпокоени и проведоха митинги.

В обществените медии в Китай и Южна Корея се появиха погрешни изказвания за изпускането, в това число подправени изображения на деформирани риби с изказвания, че те са свързани с Фукушима. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР