Япония я настигна проблем, който страната избягва повече от две

...
Япония я настигна проблем, който страната избягва повече от две
Коментари Харесай

Докато търговската война на Тръмп с Китай затихва, назрява конфликт с Япония

Япония я настигна проблем, който страната заобикаля повече от две години - двустранни търговски договаряния с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

Третата по величина стопанска система в света има доста огромен залог в договарянията, които се чака да започват идната седмица във Вашингтон, тъкмо когато договарянията на Съединени американски щати с Китай наподобява привършват. Министър-председателят Шиндзо Абе обезверено желае да избегне митата или квотите за доходоносния авто експорт, до момента в който Тръмп желае да отвори японския селскостопански пазар и да понижи комерсиалния недостиг на стойност 60 милиарда $.

Абе интензивно се пробва да убеди Тръмп да поддържат стратегически връзки, които обезпечават страната на му против отбрана от евентуални закани от Северна Корея и Китай. Но това не значи, че Япония ще се съобщи по въпросите за търговията: държавното управление на Абе е решено да не дава на Съединени американски щати по-добра двустранна договорка от многостранните контракти, контрактувани с страните от Европа и Тихоокеанския район.

" Съединени американски щати са тези, които желаеха тези двустранни договаряния ", споделя Ичиро Фуджисаки, някогашен японски дипломат в Съединени американски щати, който в този момент е ръководител на Института за мир в Накасоне. " Така че Съединени американски щати би трябвало да ни кажат какво желаят, а не да предлагаме това и това, преди да бъдем помолени. "

Разговорите способстват за терзания измежду вложителите, защото Тръмп отмества взор от Китай, с цел да търси отмъщение за комерсиалния недостиг другаде. Лидерът на Съединени американски щати, който ще се сблъска с въпроса за триумфа му при ребалансирането на комерсиалните връзки на страната със света в президентската акция идната година, алармира своето предпочитание да продължи с митническите си закани, които раздрусаха световните пазари, макар възходящите стопански проблеми.

Абе се съгласи на двустранни договаряния, откакто Тръмп удари японския експорт на стомана и алуминий с наказателни мита предходната година и по-късно заплаши да наложи мита до 25% за всички импортирани коли, в това число тези, създадени в Япония. Тръмп е изправен пред решение през май за това по какъв начин да продължи с митата за колите.

" Япония е подготвена да договаря в този момент ", споделя Тръмп пред кореспонденти предишния месец. " Те не са желали да договарят от доста години, само че в този момент ще го създадат. На това му викаме " мита ".

И въпреки всичко министърът на стопанската система на Абе, Тошимицу Мотеги, имаше опцията да следи предходните борби на администрацията на Тръмп с Южна Корея, Канада, Мексико и Китай, преди да седне идната седмица с комерсиалния представител на Съединени американски щати Робърт Лайтхайзер. Във всяка битка Съединени американски щати заемаше крайни позиции, които заплашваха да преобърнат икономическите връзки единствено с цел да допстигнат по-скромни промени.

Освен това Абе укрепи позицията на Япония, като реализира търговски съглашения с Европейския съюз и 10 други сътрудници, отхвърлени от Тръмп, когато той напусна Транстихоокеанското партньорство скоро след встъпването си в служба. Тези покупко-продажби накараха земеделските производители от Съединени американски щати, в това число производителите на говеждо и свинско месо, да изпаднат в риск да изгубят своя дял от 22% от японския пазар на вноса на храни поради съперници с по-ниски мита.

" За Япония държавното управление няма причина да бърза, бързо да завърши договарянията ", споделя Джунжи Накагава, професор, който изследва въпросите на търговията в университета Чуогакуин в префектура Чиба покрай Токио. " Принудата за бързо привършване на договарянията идва от американската страна, изключително от лобистите в селското стопанство. "

Обхватът на договарянията ще бъде от основно значение. Ако Съединени американски щати могат да одобряват паритет с Европа и страните от Трансттихоокеанското партньорство в региона на селското стопанство - както двете страни предложиха в взаимно изказване от 26 септември - Абе може да одобри договорка бързо. Очаква се Тръмп да посети Токио през идващия месец за държавно посещаване с новия император, принц Нарухито, а Япония не желае комерсиалните разногласия да заглушат блясъка от това събитие.

" Ще продължим да разширяваме търговията и вложенията сред Япония и Съединените щати по взаимноизгоден метод ", декларира японският финансов министър Таро Асо в четвъртък във Вашингтон пред американската комерсиална камара, цитирайки изказване от септември.

Проблемът е, че същото взаимно изказване също прикани за понижаване на комерсиалния остатък на Япония - и реализиране на равнопоставеност в земеделието може да не е задоволително за Тръмп. Абе можеше да се опита да избегне едностранната договорка, изключително при идните избори за горна камара за ръководещата либералдемократическа му партия през юли.

" Тръмп има някаква заблуда, че по някакъв метод съществува неправда, тъй като на доковете на Лос Анджелис са подредени " Тойоти ", а няма никакви " Фордове " по улиците на Токио ", споделя Матю Гудман, който заема високи постове в Съвета за национална сигурност при президентите Барак Обама и Джордж Буш. " Наистина има доста малко хора, които считат, че това би трябвало да бъде централен фокус в договарянията сред Съединени американски щати и Япония. Но президентът го желае. Така че евентуално ще се случи ".

Япония, която продължава да се надява на завръщането на Съединени американски щати в Транстихоокеанското партньорство, може да упорства за същия достъп до пазара, който щеше да има съгласно този пакт. Това значи унищожаване на митата за автомобилните елементи за страната, които съставляват 6% от износа ѝ за Съединени американски щати.

Един вероятен сюжет, загатнат в взаимното изказване от предходната година, е бързо съглашение за по-лесни въпроси, последвано от втори, по-изчерпателен кръг договаряния. Това ще даде опция на Тръмп да завоюва известност и да разреши на Абе - който ще посети Вашингтон по-късно този месец - да се концентрира върху поредност от исторически събития, в това число плануваната абдикация на император Акихито и срещата на върха на групата на 20-те в Осака. /money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР