Япония, най-близкият съюзник на САЩ в Азия, се опитва да

...
Япония, най-близкият съюзник на САЩ в Азия, се опитва да
Коментари Харесай

Защо евентуалното преизбиране на Тръмп изправя на нокти Япония

Япония, най-близкият съдружник на Съединени американски щати в Азия, се пробва да изпрати обръщение на претендента за президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп. А то гласи: Не се опитвайте да сключвате покупко-продажби с Китай, които биха могли да провалят дългогодишните групови старания за ограничение на Пекин и да изложат на риск нежния мир в района!

През последните седмици Токио е засилило опитите си да се свърже с хора, близки до Тръмп, откакто успехите на 77-годишния Тръмп в първичните избори на републиканците в Айова и Ню Хемпшир го трансфораха в водач в някои изследвания на публичното мнение за президентските избори през ноември.

Контактите - в детайли разказани в изявленията на Reuters с шестима японски публични представители - идват в миг, когато министър-председателят Фумио Кишида се приготвя за държавно посещаване в Съединени американски щати през април по покана на президента Джо Байдън. Според трима от чиновниците напъните на Япония включват изпращане на почитан представител на ръководещата партия, който да се опита да се срещне с Тръмп, както и ангажиране на японски дипломати с мозъчни тръстове и някогашни чиновници на разнообразни американски администрации, които са съидейници на някогашния президент.

На първо място в листата с паники на Токио е, че в случай че Тръмп се върне на власт, той може да се насочи към някакъв тип комерсиално съглашение или съглашение за сигурност сред двете най-големи стопански системи в света, което да подкопае неотдавнашните старания на Г-7 да се опълчи на Китай. Тръмп, който през 2019 година реализира комерсиално съглашение с Пекин, изтекло по-късно, не е споменавал за евентуална нова договорка по време на акцията си за номинация през 2024 година

Японските чиновници показват пред осведомителната организация, че не разполагат с съответни сведения за проектите на Тръмп, само че основават опасенията си на неговите обществени мнения и дейности по време на мандата му 2017-2021 година В неговите рамки той избягваше някои форми на многостранно съдействие, защитаваше връзките си с властнически водачи като Си Дзинпин и безрезултатно търсеше нуклеарна договорка със севернокорейския президент Ким Чен Ун.

Двама чиновници на японското външно министерство декларират, че се притесняват, че Тръмп може да е подготвен да отслаби поддръжката на Съединени американски щати за Тайван в търсене на договорка с Китай. По думите им сходен ход би окуражил Пекин, който не изключва опцията да завземе острова със мощ.

Съветник на Тръмп споделя пред Reuters, че скоро не са провеждани срещи сред претендентът за президент и японски публични лица.

Запитан в изявление за Fox News през юли 2023 година дали Съединени американски щати би трябвало да оказват помощ за отбраната на Тайван, в случай че това значи да се стигне до война с Китай, Тръмп споделя: " Ако отговоря на този въпрос, това ще ме сложи в доста неприятна преговорна позиция. Тайван взе целия ни бизнес с чипове. Ние произвеждахме лични такива, а в този момент те се създават там. "

Токио също по този начин се тормози, че Тръмп може още веднъж да удари Япония с протекционистични търговски ограничения, като да вземем за пример мита върху стоманата, и да възобнови настояванията си страната да заплаща повече от разноските по разполагането на американските сили на нейна територия.

Японските контакти са част от изпреварващ метод, с цел да се разбере дали е допустимо тези въпроси да се издигнат още веднъж и да се компрометират позициите на Токио. Тази седмица да вземем за пример Тръмп съобщи, че в случай че бъде определен, ще блокира плануваното придобиване на U.S. Steel от японската Nippon Steel на стойност 14,9 милиарда $.

В свое изказване японското външно министерство показва, че " следи президентските избори в Съединени американски щати с огромен интерес ", като в същото време отбелязва двупартийния ангажимент на Съединени американски щати към американско-японския съюз.

Адо Мачида, предприемач от Токио, който е работил в преходния екип на Тръмп след успеха му на изборите през 2016 година, удостоверява, че японските публични лица имат предпочитание да се свържат с някогашния му началник.

" Ако той ще подписва договорка с Китай, Япония би трябвало да се опита да изпревари кривата и да разбере евентуалната си роля, с цел да подсигурява ползите си както в Съединени американски щати, по този начин и в Китай ", споделя Мачида.

Доскорошният японски министър-председател Шиндзо Абе беше първият задграничен водач, който се срещна с Тръмп след успеха му през 2016 година Двамата продължиха да откриват близки връзки в продължение на часове на голф игрището, които помогнаха за разсейването на няколко противоречиви въпроса.

Дипломатически старания

Таро Асо, водеща фигура в ръководещата Либерално-демократическа партия (ЛДП) на Япония и заместител министър-председател по време на мандата на Тръмп, е пътувал до Съединени американски щати предишния месец, с цел да се опита да се срещне с него, само че несполучливо.

В същото време новият дипломат на Япония в Съединени американски щати, Шигео Ямада, е бил назначен в края на предходната година със специфични указания да се свърже с екипа на Тръмп.

За Токио нещата се усложняват от обстоятелството, че доста от някогашните членове на кабинета на Тръмп, които бяха фокусирани върху Япония - Майк Пенс, Джим Матис и Майк Помпео - към този момент не се считат за близки до него, споделя Майкъл Грийн, някогашен американски чиновник, който управлява U.S. Studies Centre към University of Sydney, като прибавя, че японските представители " познават Тръмп и знаят, че той е човек, който има желание да прави бизнес " в района, а главните опасения на Токио – евентуална китайска или севернокорейска експанзия - наподобяват по същия метод, както през 2016 година

Бурни морета

Токио е изключително загрижено и в противоположна посока - че завръщането на Тръмп може да провокира неустойчивост в връзките с Китай. При контактите си с хора, които Япония счита за близки до някогашния президент, тя натъртва на изгодите от многостранния метод на политиката към стопанска система №2 в света.

Докато Байдън нееднократно е заявявал, че Съединени американски щати ще защитят Тайван при положение на китайска инвазия - макар че по-късно Белият дом отдръпна мненията му - Тръмп не е толкоз явен по отношение на позицията си.

" Не желаеме бурни морета, които допускат недоразумения ", споделя Цунео Ватанабе, старши помощник в основаната в Токио организация за политически проучвания Sasakawa Peace Foundation, който също удостоверява желанието на японските управляващи да се свържат с Тръмп.

В същото време в предговора към новото издание на записките си, оповестено тази седмица, някогашният консултант по националната сигурност на Съединени американски щати Джон Болтън написа, че в случай че бъде избран отново, Тръмп може да окуражи Китай да блокира Тайван.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР