Ямбол. Три пластики, които години наред красяха центъра на град

...
Ямбол. Три пластики, които години наред красяха центъра на град
Коментари Харесай

Пластики, премахнати по време на ремонта на централната градска част в Ямбол, бяха експонирани отново

Ямбол. Три пластики, които години наред красяха центъра на град Ямбол - „ Совалка ” на Тодор Ялъмов, „ Перо ” на Димо Бояджиев и „ Птици ” на Георги Върлинков, бяха изложени още веднъж в централното градско пространство. Това оповестиха от пресцентъра на Община Ямбол .

Те не са били включени в архитектурния проект за възобновяване на централната градска част и по тази причина са били отстранени. Тяхното връщане се е оказало мъчно по думите на скулптора Петко Йорданов, шеф на Художествена изложба „ Жорж Папазов “ – Ямбол: „ Използвахме архивни фотоси, с цел да ги сложим по този начин, както са били преди. “

„ Птици “ на Върлинков е градинска пластика, символизираща любовния танц на две птици. Тя беше сложена в зелените площи пред банка ОББ и магазин „ Бор “.

Творбата на Тодор Ялъмов „ Совалка “, която е бронзова отливка, е експонирана на остарялото си място - в градинката пред пицария „ Кастело “ и магазина за детски артикули до нея.
„ Перо “ на Димо Бояджиев беше в градинката до Регионална библиотека „ Георги Раковски “, в този момент обаче е на ново място – пред някогашната „ Проектантска “ на площад „ Освобождение “. Пластиките са направени за изложбите на декоративно-приложните изкуства от края на 70-те на предишния век, чийто хазаин е Ямбол. През този интервал доста скулптурни композиции откриха място в града, само че множеството от тях бяха откраднати при започване на 90-те години.
Тримата майстори са от поколението създатели, родени през 30-те години на 20 век. Двама от скулпторите – Тодор Ялъмов и Димо Бояджиев, са от Ямбол.

Единствено Георги Върлинков не е обвързван с града. Живее в София.
Той е ваятел с креативен търсения в монументалното пресъздаване на исторически събития и персони. Негови произведения са избирани след Национални състезания, каквато е 15-метровата фигура в Мъглиж /1984 г./, отдадена на Септемврийското въстание от 1923 година. Мащабната творба е проектирана и изпълнена за първи път в Европа от специфична неръждаема стомана.

Друга негова осъществена творба е фигурата в цялостен растеж на Христо Иванов –Големия, непосредствен сподвижник на Васил Левски, открита във Велико Търново, отново през 1984 година.
Тодор Ялъмов е измежду доайените в Групата на ямболските художници. Блестящ възпитател, през годините на неговата преподавателска активност той приготвя годишно над 100 деца, огромна част от които са днешни художници и архитекти. Той построи школа и обичаи в развиването на младите гении, и в това отношение в гр. Ямбол беше продължено делото на огромния ямболски художник и възпитател Стефан Бъчваров.

Успоредно с педагогическата си активност, Тодор Ялъмов постоянно е намирал време и за креативна работа. Неговите многочислени изяви и триумфи са неведнъж отразявани в български и непознати профилирани издания. През 2011 година е единственият български участник в Световен интернационален симпозиум по статуя в Китай.

Димо Бояджиев е от познатите на ямболската общност създатели. Една от неговите най-емблематични пластики е „ Птица ”, която се намира от 1977 година пред Военния клуб.
В креативната му биография са записани многочислени участия в общи художествени изложения и реализации след възлагания от Държавна комисия. Негови произведения са владеене на частни сбирки в страната и чужбина. В паметта на Ямбол харизматичната персона на Димо Бояджиев /1937-1998/ остава непроменяемо обвързвана с сбит и грациозен почерк на работа.

Днес реабилитацията на трите пластики на Георги Върлинков, Тодор Ялъмов и Димо Бояджиев в централните градски площи е доказателство за памет и респект към създателите, естетизирали градската среда на Ямбол.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР