Ямбол. Община Ямбол, културните институти и читалищата подготвиха коледни събития

...
Ямбол. Община Ямбол, културните институти и читалищата подготвиха коледни събития
Коментари Харесай

Коледни събития се провеждат в Ямбол

Ямбол. Община Ямбол, културните институти и читалищата приготвиха коледни събития – концерти, театрални представления, галерия, съобразени с изискванията, в които живеем. Изкуството прави всекидневието ни по-красиво, изключително в навечерието на коледните и новогодишни празници. Това оповестиха от пресцентъра на Общината .

Днес от 17.30 часа в Художествена изложба „ Кирил Кръстев “ ще бъде открита „ Коледна галерия “ – обичайната галерия на ямболските художници, в която се включват и създатели от Елхово.
Експозицията е проведена от Представителството на СБХ в Ямбол и показва живопис, керамика, колаж, статуя, батик, акварел.
В изложбата вземат участие както одобрени имена като Коста Стоянов, Цветан Казанджиев, Стефан Качаков, Румен Малчев, по този начин и млади създатели – Виолета Гицова, Кольо Костов, Маргарита Христова и други

Коледен концерт ще сервира на жителите и гостите на Ямбол Духовият оркестър при Народно читалище „ Съгласие 1862 “ на 17 декември, петък, в 11.00 часа. Под диригентството на маестро Васил Шейтанов музикантите ще изпълнят известни творби и обичани коледни мелодии. Концертът ще се състои навън – пред постройката на читалището.

На 18 и 19 декември, събота и неделя, Държавен куклен спектакъл „ Георги Митев-Жоро “– Ямбол ще зарадва дребни и огромни деца с „ Коледно забавление “ от Ангел Попов – театър за празнични чудеса и за даровете на Дядо Коледа. И в двата почивни дни представленията стартират в 11.00 часа.

От 17.30 часа в зала „ Съвременност “ на Културно-информационен център „ Безистен “ ще се състои коледен концерт на на Дамски хор „ Проф. Георги Димитров “ с диригент Весела Пастърмаджиева, в който ще взе участие и квартет „ Дианополис “. Солист ще бъде Теодора Лавдинова – Димова, акомпанимент на орган и пиано - Радосвета Хъркова.
В музикалната стратегия ще бъдат включени коледни песни от Европа - Adeste Fideles, Ave Maria, Tomorrow Shall Be My Dancing Day, както и Missa brevis от Лео Делиб за женски хор, солист, струнен квартет и орган.

През миналите дни в Ямбол се състояха няколко концерта и сценичен театър. В зала „ Проф. Иван Попов “ на НТС – Ямбол се състоя концерт на класа по пиано на Радосвета Хъркова, проведен от Народно читалище „ Тракийска лира - 2012 “. Изявиха се единадесет деца от втори до дванадесети клас. В програмата прозвучаха фамозни клавирни творби: „ Турски марш “ от Волфганг Амадеус Моцарт, „ Менует “ от Йохан Себастиан Бах, „ Тиха нощ, свята нощ “ от Франц Грубер, „ Звънят звънчета “ (Jingle Bells) и други

В същата зала пяха и дребните хористи от Хорова школа „ Проф. Георги Димитров “ пяха детски коледни песни от България. В края на концерта те бяха сюрпризирани с дарове.

С празнична изненада бяха зарадвани и дребните музиканти от Музикална къща „ Мюзик Инсайд “. При влизането си в зала „ Съвременност “ на Културно – информативен център „ Безистен “ те бяха посрещнати от Дядо Коледа, който ги зарадва с дарове.
Децата, които са на възраст от пет до шестнадесет години, изсвириха известни клавирни творби - Für Elise от Лудвиг ван Бетховен, „ Фантазия ре минор “ от Моцарт, „ Полонез “ и „ Менует “ от Йохан Себастиан Бах и други

Драматичен спектакъл „ Невена Коканова “ също показа своя продукция. Ямболските артисти играха в спектакъла „ Чудо “ от Иван Радоев, който е доста подобаващ за Коледа, третиращ тематиката за вярата, вярата и любовта, приемането на другия, другия.
Всички събития се посещават от аудитория със „ зелен документ “ и се организират при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР