Ямбол. Кметът на община Ямбол Валентин Ревански ще открие учебната

...
Ямбол. Кметът на община Ямбол Валентин Ревански ще открие учебната
Коментари Харесай

Всеки първокласник ще получи подаръци от Общината в Ямбол

Ямбол. Кметът на община Ямбол Валентин Ревански ще открие образователната година в Основно учебно заведение „ Николай Петрини “, а ръководителят на Общински съвет – Ямбол Антон Шиков – в Природо-математическа гимназия „ Атанас Радев “. Това оповестиха от Общината.

Заместник-кметовете на Ямбол Михаил Керемидчиев, Енчо Керязов и Васил Александров ще участват на тържествата във връзка първия образователен ден надлежно в Гимназия по строителство и архитектура, графика и дизайн „ Кольо Фичето “, Основно учебно заведение „ Петко Рачов Славейков ” и Средно учебно заведение „ Св. Климент Охридски “.

Тази година 680 първокласници, разпределени в 32 паралелки, ще влязат в учебните заведения на територията на община Ямбол. Всяко дете, прекрачило прага на учебното заведение за първи път, ще получи дарове от Община Ямбол и Местната комисия за битка против противообществените прояви на малолетни и малолетни. В комплекта са включени две книжки – „ Приказки за първолака “ и „ Български национални приказки “, цветни моливи, гланцово блокче, скицник за изобразяване, линия, образователна стратегия и ръчно направени значки.

Всички учебни заведения на територията на община Ямбол са декларирали подготвеност за започване на новата образователна 2021 / 2022 година. В образователните заведения са обезпечени изискванията за безпроблемно протичане на просветителния развой. Училищата дават отговор на санитарно-хигиенните условия на Регионална здравна инспекция-Ямбол за обезпечаване на безвредни условия на образование, образование и труд. Всички учебни заведения и детски градини имат подготвеност за работа в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура. Осигурени са задоволително количества дезинфектанти и сапуни, направени са вътрешни правила за работа при изключителни епидемиологични условия и характерни правила при определяне на случай на инфектиран от Covid – 19. Относно готовността за прекосяване към отдалечена форма на образование в другите учебни заведения - тя е на друго равнище.

Шест образователни заведения от община Ямбол ще стартират образователната година като новаторски учебни заведения: Начално учебно заведение „ Св. Св. Кирил и Методий “, Профилирана гимназия „ Васил Левски “, Обединено учебно заведение „ Д-р Петър Берон “, Езикова гимназия „ Васил Карагьозов “, Основно учебно заведение „ Николай Петрини “ и Професионална гимназия по туризъм „ Алеко Константинов “. Съгласно член 38, алинея 7 от Закона за предучилищно и учебно обучение новаторски учебни заведения са тези, които реализират възстановяване на качеството на образованието в четири посоки: създават и вкарват новаторски детайли във връзка с организацията и/или наличието на обучението; провеждат по нов или модернизиран метод ръководството, образованието и образователната среда; употребяват нови способи на преподаване или такива, които създават по нов метод образователно наличие, образователни стратегии и образователни проекти.

През образователната 2021/2022 година на територията на община Ямбол ще действат две начални учебни заведения, пет съществени учебни заведения, едно обединено учебно заведение, едно приблизително учебно заведение, едно спортно учебно заведение, три профилирани гимназии и две професионални гимназии. В тях са обхванати 7508 възпитаници от първи до дванадесети клас, разпределени в 331 паралелки. Подготовката на петгодишните и шестгодишните деца за учебно заведение ще се реализира в 51 подготвителни групи с 1301 деца.

Ресурсната обезпеченост на учебните заведения, профилираните и професионалните гимназии за естественото протичане на образователно-възпитателния развой е обезпечена.

В учебните заведения и детските градини са заети 807 бройки педагогичен личен състав и 399 броя непедагогически. В учебните заведения са осъществени поправки на обща стойност 386 122 лева

Във всички учебни заведения и гимназии е получена нужната образователна документи и са обезпечени нужните учебници, образователни тетрадки и образователни пособия. За някои от образователните предмети са обезпечени и електронночетимите учебници.

В подготвеност за новата образователна година са и детските градини в общината. В детските градини са обхванати 2334 деца, разпределени в 93 групи. На територията на община Ямбол има девет детски градини и детски ясли с две здания. Всички детски градини са снабдени с образователни пособия и учебно-познавателни книжки. Ремонтните действия в детските градини са на стойност 171 890 лева Всички детски заведения са готови за новия отоплителен сезон и са снабдени с образователни пособия и учебно-познавателни книжки.

В учебните заведения и детските градини на територията на община Ямбол са обезпечени физическа защита денем и видеонаблюдение, обезопасени са детските и спортни площадки.

Осигурени са персонални защитни средства и нужните дезинфекционни средства и препарати, написани са правила и процедури за осъществяване на дезинфекцията.

Във всички детски градини има въведен надзор за достъп.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР