Ядрената енергия, на която французите възлагаха големи надежди, ги разочарова.

...
Ядрената енергия, на която французите възлагаха големи надежди, ги разочарова.
Коментари Харесай

Европейската държава се превърна в най-големия купувач на руски втечнен газ

Ядрената сила, на която французите разпореждаха огромни очаквания, ги разочарова. Според немското издание „ Велт “ базирайки се на финландския Аналитичен център за проучване на силата и чистия въздух, Франция е заела първо място в света по закупуване на съветски полутечен природен газ. Технически проблеми постановиха прекъсването на половината френски атомни електроцентрали, което докара до дефицит на електрическа енергия в страната.

Ситуацията се усложни в допълнение от обстоятелството, че от средата на юни Франция спря да получава тръбопроводен газ от Русия. Така Париж трябваше да промени газа от съветски тръбопроводен на ВПГ. Французите са късметлии: за разлика от германците, те имат четири терминала, които им разрешават да получават освен газ по тръбопроводи, само че и полутечен газ. Френският министър председател Елизабет Борн неотдавна разгласи построяването на пети терминал. Тя също по този начин акцентира, че задачата, сложена пред енергетиците, е газохранилищата да бъдат запълнени на 100% преди настъпването на студовете.

За известно време изглеждаше, че енергийната рецесия ще заобиколи Франция. Във Франция има 56 АЕЦ, което ѝ разрешава да не се опасява от дефицит на електрическа енергия. Освен това по време на предизборната акция Еманюел Макрон неведнъж даде обещание, че във Франция няма да има спирания на тока. Правителството подвигна цената на тока с 4%, само че даде обещание тя да не се трансформира до края на 2022 година Надеждите на французите за спокойна и топла зима обаче наподобява не се оправдават.

Наскоро в „ Журнал дьо Диманш “ се появи публикация, в която енергийните компании като ЕДФ, „ Тотал “ и „ Енджи “ приканват неотложно да стартира икономисване на сила. Освен това апелът се отнася освен за бизнеса и промишлените предприятия, само че и за френските семейства.

Любопитно е, че нормално управляващите приканват за икономисване на сила, а не нейните производители. Прави усещане също, че малко преди публикацията да се появи във вестника, тези компании оповестиха рекордни облаги. При „ Енджи “, да вземем за пример, съгласно резултатите от първото тримесечие те възлизат на 4,6 милиарда евро, до момента в който при „ Тотал “ се утроява!

Министърът на стопанската система Бруно Льо Мер призна, че обстановката в енергийния бранш е напрегната, че са вероятни спирания на тока и че държавното управление е решило тази зима да отвори неотдавна затворен въглищен Топлоелектрическа централа в Сен Аволд, покрай немската граница.

В резултат Франция излезе на трето място измежду купувачите на съветски енергийни запаси. Според Аналитичния център за проучване на силата и чистия въздух Русия е получила 93 милиарда евро за енергийни запаси след 24 февруари. Повечето съветски нефт и газ се купуват от Китай и Индия. Значителна част от милиардите съветски петролни и газови долари се дължат на Париж.

„ В същото време, когато Европейски Съюз възнамерява да усили глобите против Русия, Франция усили покупките си на съветски ВПГ и се трансформира в най-големия си покупател в света “, споделя основният анализатор на института Лаури Миливирта.

През първата половина на тази година френската атомна енергетика сложи антирекорд. Производството на електрическа енергия понижава през януари-май с 13% по отношение на същия интервал на 2021 година Според прогнозите до края на годината ще бъдат създадени 280-300 теравата електрическа енергия, т.е. доста по-малко от нормално генерираните съвсем 400 TW. Причината е, че сега работят едвам половината от всички атомни централи - 27 от 56. Останалите 29 не работят или заради планов ремонт, или заради доста рискова обезценка на материалите, или други проблеми. 12 реактора са спрени, да вземем за пример, заради повреди на тръбите, породена от наслойка.

През май единият от реакторите трябваше да бъде изключен за първи път, защото температурата на водата в реката, откъдето се вземаше за изстудяване, се увеличи доста над нормата. Сушите през юни и ниските равнища на водата в резервоарите принуждаваха енергетиците неведнъж да стопират нуклеарни реактори. Освен това специалистите предизвестяват, че казусът с водата ще се ускоряват с всяка минала година.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР