Ябълка или шоколад? Това е въпросът. Ястията често могат да

...
Ябълка или шоколад? Това е въпросът. Ястията често могат да
Коментари Харесай

Защо мозъкът ни предпочита вкусната пред здравословната храна?


Ябълка или шоколад? Това е въпросът. Ястията постоянно могат да бъдат източник на алтернативи сред желанието и действителния хранителен банкет. А самоконтролът може да не е единственият фактор при избора на храни съгласно ново проучване, представено от уеб страницата Puls.bg.

Човешкият мозък първо ще обработи информацията за усета, преди да вземе под внимание здравната информация. Това допуска изследване от Университета Дюк, оповестено в сп. Nature. Статията разказва изгодите за здравето, които усетът има в процеса на взимане на решения.

Винаги сме предполагали, че хората вършат неприятен избор на хранене заради желанията си или неприятния самоконтрол, разяснява Николет Съливан, съавтор на проучването. Оказва се, че не става въпрос единствено за самоконтрол. Свързаните със здравето параметри се регистрират по-бавно от мозъка. На него му лишава повече време, с цел да включи тази информация в процеса на асортимент.



Това научно изобретение е разкрито в изследване, което включва 79 млади възрастни със междинна възраст 24,4 години. Те са били помолени да не употребяват храна четири часа преди началото на проучването. След това са оценили наличните закуски съгласно техния усет, изгодите за здравето и желанието си и по-късно са избирали храни сред двойки вероятни комбинации. В края на опита на участниците е била препоръчана една от определените от тях храни.

По време на това изследване откривателите освен са следили избора на младежите, само че и са определили времето за взимане на решения. След това те са забелязали, че на участниците им лишава приблизително към 400 милисекунди, с цел да интегрират информация за усета, преди да вземат решение против 800 милисекунди за информация, обвързвана с хранителния банкет.

Отделете време да се храните здравословно

Много решения се вземат бързо, изключително когато става въпрос за извършване на покупки в супермаркета. Въпреки това, битката с потреблението на нездравословна храна не е изгубена. Половината от участниците в изследването са получили реклама преди проучването, наблягайки значимостта на здравословното хранене. Тези участници е било по-малко евентуално да изберат нездравословна закуска.

Учените са разпознали и метод за по-добър избор на храна: закъснение на процеса на взимане на решения.

Когато на участниците им е лишило повече време, с цел да обмислят опциите си, те са склонни да избират по-здравословната храна. Вместо да влагаме в здравословни храни, едно решение за нездравословната храна може да е отделянето на повече време да помислим за избора си на храна.

За доста хора здравната информация идва прекомерно късно в процеса на взимане на решения – спрямо информацията за усета – с цел да насочи избора към най-здравословния вид.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР