Вулканът Етна на италианския остров Сицилия днес изригна особено зрелищно

...
Вулканът Етна на италианския остров Сицилия днес изригна особено зрелищно
Коментари Харесай

Вулканът Етна изригна зрелищно и засипа селища с пепел

Вулканът Етна на италианския остров Сицилия през днешния ден изригна изключително зрелищно и изхвърли дирек от пепел и лава върху близките села, съобщи Асошиейтед прес.

Това е най-новото от поредност изригвания, почнали в средата на февруари.

Италианският народен институт по геофизика и вулканология заяви, че мощното изригване в 2 ч. тази заран е било 10-ото от 16 февруари насам, когато най-активният вулкан в Европа стартира да прави впечатляващи демонстрации, оцветявайки нощното небе в стряскащи оттенъци на оранжево и алено.

През по-голямата част от нощта засилващи се земетресения разтърсваха планината. Тази заран пепел и камъчета от лава засипаха 8 села по скатовете на Етна.

От югоизточния кратер изригваше лава и постепенно се стичаше по ненаселената част на кратера, както се случваше и през последните 3 седмици, уточни институтът.

Колоната от пепел и лава доближи през днешния ден височина от 10 000 метра, съгласно учените, които следят вулканичната интензивност със специфична инсталация от обсерватория в Източна Сицилия, съобщи Българска телеграфна агенция.

Местните хора измитаха пепелта и камъчетата от стъпалата на входните си порти и балконите си.

Те са покрили с килими, одеяла и части картон паркираните навън коли, с цел да може по-лесно да ги изчистят след следващото изригване. Ветровете помагаха за отнасянето на пепелта в източна посока, заяви институтът.

След последните изригвания няма известия за ранени и съществени вреди.



Малко преди пладне следващата демонстрация на Етна стартира да затихва, а потокът от лава понижа, въпреки че вулканът към момента бълваше по малко пепел от югоизточния си кратер. Няколко часа по-късно вулканичните земетресения се ускориха, разгласи институтът в известие.

Учените от италианския институт по вулканология споделят, че няма метод да бъде предсказано по кое време сегашната изключително мощна интензивност може да стихне.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР