Второто издание на конкурс "ЕКООБЩИНА", организиран от Френското посолство в

...
Второто издание на конкурс "ЕКООБЩИНА", организиран от Френското посолство в
Коментари Харесай

Местните власти с все по-голям интерес към конкурса „Екообщина“


Второто издание на конкурс "ЕКООБЩИНА ", проведен от Френското посолство в България, притегля все по-голям интерес от страна на представителите на локалната власт. Мотивирани от резултатите от миналогодишната самодейност, огромна част от регионалните градове са подали документи за присъединяване в състезанието. И през 2017 година броят на дребните общини, които ще се борят за наградата, доста надвишава общините с население над 40 000 поданици.

Над 37 общини подадоха повече от 50 кандидатури, с които се показват съответните общински политики в четирите категории "Устойчиво ръководство на водите”, "Устойчиво ръководство на отпадъците ", "Енергийна успеваемост на постройките " и "Устойчива мобилност”. Което съставлява растеж от към 25% по отношение на предходната година.

Подобно на първото издание на състезанието и през 2017 година, категорията "Устойчиво ръководство на отпадъците " е най-атрактивна измежду общините. Общо 24 броя са подадените въпросници в тази област, като пет от тях са на общини с население от над 40 000 поданици, а 19 са общините с население под 40 000 поданици. Втората най-предпочитана категория, по отношение на броя на подадените кандидатури, е отдадена на енергийната успеваемост. За оценката в нея ще се борят четири общини с население от над 40 000 поданици и 10 общини с население от под 40 000 поданици.

Някои от общините са подали документи и в четирите категории, което е доказателство за дейната работа и открити положителни практики във всички измерения на устойчивото развиване. Подаването на попълнените въпросници в четирите категории бе последният стадий от спортната част на състезанието "ЕКООБЩИНА " 2017. През месец септември жури от експерти в другите области ще прави оценка кандидатурите. В края на процеса ще бъдат отличени по две общини лауреати във всяка една от четирите категории.

Официалната гала по награждаването ще се организира през октомври 2017 година, като на нея се чака да участват представители на държавното управление и локалната власт. Лауреатите ще получат специфичните награди – образователно пътешестване във Франция за двама представители на общината, обезпечени от Министерството на районното развиване и благоустройството и от Министерството на околната среда и водите. Те ще имат за цел да показват на локалната администрация положителните практики и да открият ползотворни двустранни връзки.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР