Вторият доклад на Eвропейската комисия за състоянието на върховенството на

...
Вторият доклад на Eвропейската комисия за състоянието на върховенството на
Коментари Харесай

Зарков: Работещата формула е почтеност, политическа воля и компетентност

Вторият отчет на Eвропейската комисия за положението на върховенството на закона си е сериозен самичък по себе си, само че ние в България свикнахме да получаваме остри и сериозни отчети, които на практика от години ни споделят едно и също. Това е втори отчет, само че в частта за България се повтарят констатациите от първия. Припомнят се още веднъж въпросите за отговорността и метода на търсене на отговорност на основния прокурор, за състава и метода на действие на Висш съдебен съвет, за неналичието на неоправдателни присъди и изключително в частта корупция по високите етажи на властта, за непрозрачността пи медийната благосъстоятелност, и за неприятните практики, които се следят в българското законодателство. Това съобщи депутатът от Българска социалистическа партия Крум Зарков в ефира на радио “Фокус “.

По думите му сега всички гледат дали ще се сформира държавно управление, само че е не по-малко значимо да дали новото болшинство ще съумее да реи тези проблеми по метод, по който те да не бъдат разказани в идващ европейски отчет или в закон, като “Магнитски “.

Крум Зарков счита, че вместо да чакат отчетите от Брюксел, виновните би трябвало да чуят какво им приказват българските жители: „ За ниското им доверие в независимостта в правосъдната система, за ниския рейтинг на основни институции, за общото съмнение към институциите в България “, уточни социалистът. „ Формулата е следната – почтеннст, политическа воля и подготвеност. Надявам се това заседание да е на висотата на тези условия “, сподели още той.

По отношение на пълномощията на основния прокурор проблемите не опират до конституцията, счита Крум Зарков. „ Ние към този момент най-малко 2 Народни събрания обясняваме от Българска социалистическа партия, че огромната власт на прокуратурата идва от две неща. Едното е фактическото положение, което разрешава на основния прокурор да има преобладаваща функционалност в прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, и другото от обстоятелството, че решението дали да се повдигне обещано обвиняване е напълно затворено в прокуратурата “, изясни той.

„ До Конституцията може да се стигне единствено, когато бъде направено всичко от долните равнища до нея, и това бъде предшествано един задоволително спокоен и изчерпателен спор “, добави социалистът.

„ Ние сме подготвени и още веднъж ще внесем нашите оферти на масата по този начин, както сме го правили и преди. Ще разгледаме в случай че има и други оферти. Влизаме в този спор с чувството, че има работа, която би трябвало да се свърши “, разяснява социалистът по отношение на идните диалози на обединенията.

На въпроса какво чака от 46-ия парламент, Крум Зарков отговори: „ Имам вяра, че този парламент ще просъществува по-дълго време, тъй като има доста съществени работи за извършване в този момент. Задълбочаването на политическата рецесия с още едни избори все още не ми се коства изключително добър вид “, сподели социалистът, съгласно който сега България е изправена пред доста значими въпроси: „ Единият е обвързван с това по какъв начин изразходваме парите си, а точно, че е нужна актуализация на бюджета, която да преопредели целите. От друга страна към момента не сме подали Националния проект за възобновяване и резистентност, което би трябвало да стане допустимо най-скоро “, безапелационен е той.

Крум Зарков счита, че има късмет да се образува постоянно държавно управление, защото Има Такъв Народ е трансформирал тона и метода си. „ За в този момент не съм чул да има покана за диалози към Българска социалистическа партия, само че през днешния ден от всички групи чух думите “диалог “ и “разговор “ – думи, които в предходния парламент не се чуваха изобщо. За нас като политическа група е значимо да се стартира диалог за политики преди да се мине за диалог за личностите, които ще ги извършват. “ Социалистът добави, че левицата е отворена за диалози, само че не може да подсигурява безусловна поддръжка.

„ В документ, който Националния съвет на Българска социалистическа партия одобри като условия още при предходното Народно събрание за възможна поддръжка говорехме за разграждане на порочния модел на ръководство, проявяване на които доста ясно сподели и служебният кабинет “, напомни Зарков.

По думите му България има потребност от мощна лява партия и такава може и би трябвало да бъде Българската социалистическа партия. Затова на идния пленум на левицата ще се вземат нужните поучения и промени. „ Българска социалистическа партия е стожер на парламентарната форма на ръководство, която подсигурява независимост на политическата форма на ръководство в България “, сподели на финала Крум Зарков.

Бел.ред.
И двете партии, Има Такъв Народ и ГЕРБ, на думи са твърдо за мажоритарния избор и имат общо 128 депутата. Ще вкарат ли мажоритарни избори в два тура?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР