Втора седмица тече общественото обсъждане на стратегията по приоритет "Кръгова

...
Втора седмица тече общественото обсъждане на стратегията по приоритет "Кръгова
Коментари Харесай

Трънливият зелен път

Втора седмица тече публичното разискване на тактиката по приоритет "Кръгова и нисковъглеродна стопанска система ", залегнал в националната ни стратегия за развиване до 2030 година Основната му цел е да се увеличи енергийната продуктивност, като се следват правилата на кръговата стопанска система и се подтиква внедряването на нисковъглеродни и безотпадни технологии.

Колкото и да е необичайно, все пак конкретика за уговорките на държавното управление и методите, по които които ще се реализиран задачите, сложени от Парижкото съглашение, липсва.

Ето за какво редица хора, дръзнали да основават и развиват екологични технологии се отхвърлят. А дребното, които съумяват, минават през дълъг и бодлив път.

"БАНКЕРЪ " се свърза със съдружие Green Globe Alliance (GGA), което среща бизнесмени и иноватори, с цел да основат дружно екологични технологии и решения в областта на различните енергийни източници, намаляването на въглеродните излъчвания, влагането на биополимери в промишлеността и други

Съвместно с Института по електрохимия и енергийни системи към Българска академия на науките GGA създава оксиводородна апаратура, която в пъти понижава въглеродния отпечатък -

единствената работеща в България.



Приложима е на всички места, където има развой на горене – в мотори, в електрически централи и други Въпросната оксиводородна система е внедрена към оранжерията на бизнесмена Виктор Асенов, отличен с "Млад фермер " за 2018 година

Проучване на Балканския институт за стабилно развиване демонстрира, че с нея разноските за отопление на 6-декаровата му оранжерия понижават с 240 лева за денонощие. Замърсяването с изгорели газове понижава с 15 – 30 %, а твърдите частици – с 5 до 8 пъти.

Оранжерията се затопля от котли, а горивото за тях е слънчогледови пелети. Електролизьорите в инсталацията разделят водата на О2 и водород и смесват детайлите в така наречен браунов газ. Той се вкарва в горивния развой като в допълнение гориво към другия енергоизточник – пелетите. Така по едно и също време се понижава количеството на употребеното гориво и по-бързо се доближава мечтаната температура. Любопитното е, че колкото е по-ниско КПД-то на горивото (пелети, дърва), толкоз повече се ускорява горивният развой благодарение на брауновия газ.

Инвестицията за инсталацията е част от целия план за оранжерия, който е на стойност към 2,5 млн. лева

Тя обаче се възстановява за по-малко от две години,

икономисва бъдещи разноски и обезпечава по-чист въздух. В същото време разноските за CO2 на Топлоелектрическа централа "Марица-изток 2 " за 2018 година надвишаваха 300 млн. лева А за 2019 година - 500 млн. лева

"Свързахме се с енергийното министерство да предложим своето решение за понижаване на въглеродните излъчвания на Топлоелектрическа централа "Марица-изток 2 ", само че в същия интервал страната дерогира новите екологични условия за ТЕЦ-а безсрочно ", споделя създателят на сдружението Симеон Стоилов. Така условието за внедряване на екологична технология в предприятието се отсрочва... въпреки европейските периоди да текат.

Главният проблем пред реализацията на природосъобразни технологии от край време е методът на финансиране. Основно финансиране може да се получи от банките, единствено че естествените хора не могат да покрият 200-300% обезщетение, което те изискват.

За инсталацията на браунов газ, банката желае от Виктор Асенов

да обезпечи двойно цената на целия план.

Той и роднините му залагат безусловно всичко, което имат, с цел да покрият голямата сума. Така цялата политика за помощ на дребни и междинни бизнесмени рухва, изключително когато става дума за нещо рядко и непознато на пазара.

"Доверих се на изследването на Българска академия на науките. И не сбърках ", разяснява за "БАНКЕРЪ " Виктор Асенов. Повечето дребни бизнесмени обаче си икономисват риска и напрежението, като се отхвърлят от начинанието си, даже преди този момент да са получили утвърждение по европрограми.

"Средствата от оперативни стратегии подпомогат избрана активност, само че те са реимбурсиращи - възвръщат пари за към този момент направени разноски. Трудно се обезпечава началното финансиране, с което бенефициентите по европрограми да потърсят възобновяване му ", споделя още Стоилов.

"В някои стратегии има заложен задатък, само че с цел да го вземеш, би трябвало да обезпечиш с банкова гаранция, освен него, а целия план и то в пъти на цялата му стойност ", прибавя още Теодосий Димитров, докторант към Института по електрохимия и енергийни системи към Българска академия на науките за непостижимите условия на финансовите институции.

Този проблем може да бъде редуциран до най-малко,

в случай че на национално равнище ясно се дефинират зоните, в които се търсят решения. Инвеститори, капиталови фондове и банки би трябвало да опознаят потребността на пазара, с цел да вземат решение дали да финансират нечий екологичен план.

Ако по казуса с въглеродните излъчвания страната направи лист с най-големите източници на въглеродни излъчвания в страната и набор от вероятни решения на казуса – посредством пречистване, с смяна на горивния развой или на гориво, то тогава вложителите и банките ще могат елементарно да ревизират дали даден план дава отговор на стратегическите цели на страната. И да преценяват дали има перспективна икономическа ниша, която ще се поддържа с районната и националната политика. При сходни условия не ще е нужна непостижимо високата банкова гаранция и действително ще се удари рамо на бизнесмените.

През януари Еврокомисията показа План за вложения за устойчива Европа, с който ще се финансира Зеления пакт. В него се планува привличането на най-малко 1 трлн. евро обществени и частни вложения през идващото десетилетие. Около половината от финансирането ще пристигна от бюджета на Европейски Съюз, а 25 милиарда евро се чакат от схемата за търговия с излъчвания на Европейски Съюз.

Средствата са големи, само че ще получим достъп до тях единствено в случай че се научим да мислим и работим зелено. Очевидно ни чака сложен път, с цел да го реализираме.

<!--![endif]--> <!--![if-->
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР