Всяко съкращаване на сроковете на дерогацията за вноса на руски

...
Всяко съкращаване на сроковете на дерогацията за вноса на руски
Коментари Харесай

Сглобката реши: Руски нефт за „Лукойл“, ето докога

Всяко редуциране на периодите на дерогацията за вноса на съветски нефт преди 1 март 2024 година основава големи опасности за нарушение на оперативната работа на рафинерията „ Лукойл Нефтохим “ и за повишение на цената на горивата на вътрешния пазар. Това съобщи министър председателят Николай Денков след съвещанието на Съвета по сигурност, призован изключително от него поради настояването за неотложно преустановяване на вноса на съветски нефт.

Заседанието продължи повече от три часа, само че съперници и последователи на незабавното унищожаване на дерогацията, не сближиха позициите си.

„ Главните настоящи лица “ – Делян Добрев и Делян Пеевски, го напуснаха много преди края му. Те оповестиха пред публицистите, че срещата е била безполезна и че единственото решение е Народното събрание още през днешния ден да гласоподава бързото преустановяване на дерогацията. Двамата депутати внесоха законопроект, съгласно който в границите на три дни, „ Лукойл Нефтохим “ би трябвало да премине напълно към преправка на неруски петрол.

Първи напуснаха срещата представителите на ГЕРБ – Десислава Атанасова и Делян Добрев.

„ Днес за следващ път от отчетите на службите стана ясно, че „ Лукойл “ е имал подготвеност още през вчерашния ден да премине на неруски нефт, само че след енергийната комисия това внезапно се трансформирало. В момента рафинерията преработва голям % съветски нефт. Стана ясно, че има опция и за доставки отвън Русия “, сподели Десислава Атанасова. По думите й ГЕРБ са склонни да гласоподават не тридневен, а едно месечен период за преустановяване на дерогацията. „ Ако тази дерогация завърши до края на годината, това ще е добър и вероятен вид “, сподели Атанасова.

Делян Добрев изясни, че по време на съвета се удостоверило, че макар петролните наказания и изискванията на даденото за България изключение, 50% от горивата на „ Лукойл “  се изнасяли из целия свят. Според дерогацията бургаската рафинерия може да продава горива единствено на вътрешния пазар и на Украйна. „ Десетки танкери се претрупват в намерено море и не се знае крайната им дестинация. Това е извънредно скандално и е обект на следствие “, сподели Добрев.

Реклама

Като „ чудовищна спекулация “ дефинира нарушаванията на петролните наказания от „ Лукойл “ Делян Пеевски. Заедно  с ръководителя на икономическата комисия Хамид Хамид и с шефа на бюджетната комисия Йордан Цонев той също напусна съвета преди неговия край. И съгласно Пеевски срещата е била безполезна.

„ Не получихме доводи за какво би трябвало дерогацията да продължи да работи до март. Видя се, че ще има гласоподаване в Народното събрание. Агенция Митници не си прави работата, не е направлявала къде отиват доставките на „ Лукойл “.

Председателят на парламентарната група на Движение за права и свободи за следващ път изясни, че се заформя нова коалиция от Възраждане, Българска социалистическа партия и Политическа партия в отбрана на съветските ползи и че държавното управление се ръководи от Москва.

„ Опитват се да ни вкарат в политически капан “, отвърна по-късно съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков след края на съвещанието на Съвета по сигурност. Той изясни, че информацията от българските служби, министерства и от представителя на страната в „ Лукойл “, изнесена на съвещанието, е за съществени и голословни опасности за покачване на цените на горивата на българския пазар, в случай че преди 1 март бъде прекъсната дерогацията.

Припомняме, че изключението България да внася съветски нефт бе обещано от Европейска комисия със период до края на 2024 година, само че преди месец ръководещите редуцираха периода на 30 септември 2024 година

Ние сме подготвени да прецезираме периода на 1 март, само че всичко по-рано носи големи и необоснавани опасности. Едновременно с това сме за бързо преустановяване на паричните потоци към Руската федерация, само че не и за сметка на българските жители, сподели Петков.

Днес в Народното събрание би трябвало да бъде гласувано на две четения смяна в закона за действието на дерогацията по гледище на ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР