Всяко четвърто заведение или 25 на сто от ресторанти, кръчми,

...
Всяко четвърто заведение или 25 на сто от ресторанти, кръчми,
Коментари Харесай

Всяка четвърта кръчма остава затворена след 1 март

Всяко четвърто заведение или 25 на 100 от заведения за хранене, кръчми, питейни заведения и нощни заведения ще останат затворени след повдигане на ограничаващите ограничения, което се чака да стане на 1 март. Това съобщи Ричард Алибегов, ръководител на Българска асоциация на заведенията.

Той уточни, че това е информация, която има от сътрудниците си. Най-вероятно въобще няма да отворят огромна част от заведенията в зимните курорти, защото действително работа ще имат за по-малко от месец, преди привършване на сезона.

Все още от сектора не са подхванали съществени дейности по подготовка за отваряне на заведенията. Причината е, че действително към момента няма и заповед от Министерството на здравеопазването, в която да бъде регламентирано това. Докато няма заповед, нито един притежател или шеф не подхваща ограничения за наемане на личен състав и зареждане на обекта, изясни Алибегов.

„ Телеграф “ оповестява, че в заведенията на бул. „ Витоша “ работят единствено кухните, които оферират доставки до дома или офиса. Столовете са вдигнати върху масите, които са затрупани и от други предмети. Няма и личен състав, който да реди масите и да почиства обектите. Някои от заведенията пък са оставели масите и столовете в подготвеност за посрещане на клиенти, само че те са към момента непочистени.

Ресторантите, които са в подготвеност да отворят за клиенти от 1 март, чакат заповедта на министъра, с цел да се погрижат за наемане на личен състав, в случай че са освободили старите си чиновници, както и за зареждане. Очаква се действителната подготовка да започва 5-6 дни преди началото на март. Повторното отваряне на заведенията обаче изисква огромни разноски като те зависят от потенциала на обекта.

Има такива, които ще съумеят да създадат в началото зареждане с артикули за 3000 лв., само че има такива, за които няма да им стигне и бюджет от 50 000 лв.. Няма да могат да отворят заведения, които имат финансови усложнения да погасят задълженията си, да наемат личен състав и така нататък

В момента положението на сектора е извънредно тежко, защото доста време не се работи, а разноските не престават да се натрупат. Това са наеми, налозите, сметките и други, разяснява Алибегов.

След като бъде издадена заповед, с която се позволява отварянето на заведенията, ще бъдат регламентирани и противоепидимичните ограничения, които би трябвало да се съблюдават. Обсъжда се потенциалът на заведенията да бъде понижен на половина за да се заобикаля контакта сред непознати. Също по този начин ще бъде наложително носенето на маски от личния състав, ще се прави и честа стерилизация на повърхностите. Обсъжда се също и въвеждане на вечерен час за работа на заведенията за хранене през първите две седмици, в случай че се одобри, че втората половина на март да бъдат отворени и нощните заведения. Ограничението за работа ще е най-вероятно както при хотелите, а точно до 22 часа. Сред другите ограничения, които планува браншът, е да праща чиновниците регулярно на антигенен или PCR тест.

В тази връзка Алибегов разяснява, че тази процедура е прилагана и при първото отваряне на заведенията напролет на предходната година. Тогава се открило, че доста малко от чиновниците, които работят в този бизнес, имат позитивни резултати от теста. Алибегов съобщи още, че счита за добра концепция заетите в туризма да бъдат имунизирани предпочитано, както предложи вицепремиерът и министър на туризма, с цел да обезпечат своето и това на клиентите успокоение.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР