Всяка раздяла – било то след седемгодишен брак или шестмесечна

...
Всяка раздяла – било то след седемгодишен брак или шестмесечна
Коментари Харесай

Раздялата нарушава храносмилането и води до косопад

Всяка разлъка – било то след седемгодишен брак или шестмесечна връзка – може да има негативно влияние освен върху страстите, само че и върху здравето ни.

Приятелите ви незабавно ще ви посъветват да се погрижите за себе си, а истината е, че сега се нуждаете от задоволително време за сън, да се храните добре, което не значи, че би трябвало да прекалявате със сладкото.

Но какво да кажем за здравните последствия, провокирани от края на една връзка? Ето кои са седемте физиологични реакции, които може да стартират откакто се разделите с някого:

Изпитвате болежка

Вашият мозък записва същински усеща на болежка. Не, това не е единствено плод на въображението ви. Според едно изследване от 2010 година, оповестено в Journal of Neurophysiology, когато на някого покажат фотография на някогашния, се провокира интензивност в част от мозъка, която записва физическата болежка. Според друго проучване от 2011 година, учени от Колумбийския университет откриват, че когато се претърпява разлъка, се засилват същите области в мозъка на човек, както при наркозависимите, когато са в абстиненция. Друго изследване от 2013 година, оповестено в Psychological Science, демонстрира, че дейната съставна част в аспирина или парацетамола може да понижи болката от раздялата.

Попадате в плен на напрежението

Когато се разделите с обичания човек, организмът ви стартира да създава допълнително хормоните на напрежението адреналин и кортизол. В такива моменти хората подсъзнателно изпитат възприятие на заплаха, като че ли е заплашен живота им. Последствията са необятно публикувани, като болки, подути мускули (причинени от производството на кортизол) и повишение на сърдечната периодичност (причинена както от адреналина, по този начин и от кортизола).

Храносмилателната система се забавя

Тук още веднъж хормоните са отговорни. Високият кортизол нарушава производството на ензимите, нужни за смилането на храната и понижава абсорбцията на витамини, минерали и други хранителни субстанции. Установено е, че стресът се причислява измежду топ аргументите храносмилателната система да не действа вярно. А съгласно изследване от 1994 година, стресът даже може да засегне разпределението на мазнините, защото кортизолът предизвиква натрупването на мазнини най-вече в коремната област.

Източник: missbloom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР