Всяка година третия четвъртък на месец ноември се отбелязва Международния

...
Всяка година третия четвъртък на месец ноември се отбелязва Международния
Коментари Харесай

Отбелязваме международния ден без тютюнев дим

Всяка година третия четвъртък на месец ноември се отбелязва Международния ден без тютюнопушене. Тази година Министерство на здравеопазването дефинира за 16 ноември 2017 година мото на акцията да бъде: " Пушенето и ти”, съобщи БГНЕС. По традиция на този ден се приканва всеки пушач да се опита да постави началото на отричане от тютюнопушене в името на личното си здраве, както и на здравето на близки и другари, които участват в обкръжението му като пасивни пушачи.

Тютюнопушенето е главен или потенциращ рисков фактор за възникването на редица онкологични болести. Рискът от появяването на рак на белия дроб при пушачите е 25 пъти по-висок. Тютюнопушенето е рисков фактор и за редица други здравословни проблеми – сърдечносъдови, репродуктивни, офталмологични.

Причината за високия здравен риск, до който водят цигарите е съставът им. В тях се съдържат над 4000 химични субстанции, от които най-малко 250 са избрани като рискови, а 50 като канцерогенни (причиняващи рак).

Ограничаването на тютюнопушенето може да помогне на всеки човек. Само една година след прекъсването на цигарите, рискът от сърдечносъдови болести понижава внезапно. След 2 до 5 години рискът от приемането на инсулт се изравнява с този на непушачите. В рамките на 5 години понижава и риска от развиването на рак на устата, гърлото или жлъчката. След 10 години понижава на половина и риска и от развиване на израстък на белия дроб.

България е измежду страните, в които броят на пушачите към момента е висок, като изключително плашеща е статистиката за равнищата на пушене измежду младежите. По данни на Европейския учебен проучвателен план за алкохол и други опиати (ESPAD) за 2015 година 7% от учениците на възраст до 13 година използват всекидневно цигари, като процентът при 16 годишните нараства до 25%.

Традицията на Деня без цигари е зародила през 1971 година в град Рандолф, Съединени американски щати, когато американецът Артър Мълейни предиздвикал своите съграждани да спрат да пушат най-малко за един ден. По този метод те икономисали средствата, които изразходват за ежедневните си потребности от цигари и основали фонд към локалното учебно заведение за разпределяне на стипендии. Към средата на 70-те години на предишния век концепцията на Мълейни придобила огромна известност в Съединени американски щати, след което през 1977 година Американската общественост за битка с рака афишира всеки трети четвъртък от месец ноември за ден срещу тютюнопушенето. На този ден хора по целия свят икономисват пари като не пушат и влагат спестените по този метод средства в благородни дела, насърчаващи здравословния метод на живот и ограничение на тютюнопушенето.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР