Общо 597 са заявленията за лечение на деца у нас

...
Общо 597 са заявленията за лечение на деца у нас
Коментари Харесай

Близо 600 са одобрените от НЗОК заявления за лечение на деца

Общо 597 са заявките за лекуване на деца у нас или зад граница, утвърдени от НЗОК от 1 януари до 31 март 2024 година Това излиза наяве от доклада на Касата за интервала, оповестен от Министерството на здравеопазването.

Общият брой подадени заявки към Здравната каса, която стана правоприемник на Център „ Фонд за лекуване на деца “, е 622.

Заявленията са прегледани на съвещания от профилираните комисии за лекуване в България и в чужбина и са направени 1368 протокола, регистрират от НЗОК.

Постъпилите заявки за възнаграждение на медицински и други услуги за деца за първото тримесечие на годината са със 17.14% повече по отношение на същия интервал за 2023 година и 43,98% по отношение на 2022 година (432 за 2022 година, 531 за 2023 година и 622 за 2024 г.), излиза наяве от доклада на Касата.

От подадените заявки за лекуване у нас отвод са получили четири. В тези случаи се касае или за пробни способи на лекуване, или за декларирана здравна услуга, която попада в обсега на наложителното здравно обезпечаване, или пък за случаи, при които са налице влезнали в действие самостоятелни административни актове за възнаграждение във връзка с същия пациент за същите услуги, прецизират от НЗОК.

За същия интервал са прекъснати процедурите по 10 заявки, като аргументите за това са заради приключване на нормативно избрания период за премахване на неясноти и непълноти в приложените документи, след получена молба за преустановяване от страна на заявителя, заради отпаднала нужда от осъществяване на декларираното лекуване или заради съществуване на друго произвеждане със същия предмет пред същия орган.

От издадените заповеди за утвърждение на заплащането на медицински и други услуги в България максимален е процентът на тези за лекарствени артикули – 56.9%, следван от медицински произведения – 36.20%, като от тях на най-голям дял се пада на издадените заповеди за одобрение на заплащането на медицински произведения за неврохирургично лекуване, следван от тези за ортопедично лекуване.



Най-голям е делът на одобрение заплащането на медикаменти при деца с онкологични, онкохематологични или хематологични болести, следвани от заболявания на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата, и на трето място – заболявания на храносмилателната система.

От общо 68 подадени заявки за лекуване на деца в чужбина, през първото тримесечие на 2024 година са утвърдени 54 от тях. Отказите са 8, като аргументите за тях са, че лекуването попада в обсега на наложителното здравно обезпечаване и може да бъде осъществено в България по клинична пътека; че става въпрос за пробен способ на лечение; във връзка със правосъдно решение, или че не се заплащат действия, за които не е получено авансово утвърждение.

Прекратените процедури пък са 6: след получена молба за преустановяване от страна на заявителя; заради непредставяне на изискуеми документи от страна на заявителя; заради летален излаз.

За интервала Касата е дала утвърждение за лекуване на деца в 11 страни, като преди всичко измежду тях е Германия (в 19 от случаите), следвана от Франция (9) и Австрия (8), сочи още докладът на НЗОК.

Общата сума, с която Касата е подкрепила организационно и финансово лекуването на деца у нас и зад граница, възлиза на близо 18 млн. лева, като над 15 млн. лева от тях са отпуснати за лекуване в България, а малко над 2,5 млн. лева – за лекуване в чужбина.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР