Всяка година Софийският маратон е свързан с много благотворителни каузи.

...
Всяка година Софийският маратон е свързан с много благотворителни каузи.
Коментари Харесай

Wizz Air София маратон в неделя отново с няколко мощни благотворителни каузи

Всяка година Софийският маратон е обвързван с доста благотворителни дела. И в този момент около надпреварата – към този момент с името Wizz Air София маратон – още веднъж ще се събират средства в интерес на деца с разнообразни специфични потребности.

Операция „ Жълти стотинки “ 2017 на VIVACOM. Тази година акцията се осъществя в партньорство с фондация И АЗ МОГА / I CAN TOO и ще помогне на деца с множествени увреждания, за които се поставят грижи в столичния дневен „ Център за Надежда “. Цел на акцията е набирането на средства за обезпечаване на повече терапевти за децата. VIVACOM и нейните сътрудници ще могат още веднъж да оказват помощ, като удвоят дарените стотинки от жителите, във финансови средства или дарения в натура. Лица на акцията са именитият гимнастик олимпийският медалист Йордан Йовчев и суперпопулярната певица Белослава.

И АЗ МОГА подкрепя над 650 деца със специфични потребности и техните фамилии и поддържа два съществуващи центъра - Дневен Център „ Център за Надежда “ за деца с множествени увреждания и Училище за деца с нарушено зрение „ Луи Брайл “ - като насочва донори към тях и основава стратегии, в поддръжка на децата, които ги посещават.

Наред с това и тази година бензиностанции ЕКО още веднъж събират средства за децата заболели от аутизъм, като всеки пробяган от техни чиновници километър се умножава в лв..

Друга благотворителна идея на организацията „ Running 4 those who can’t “ набира средства за закупуване на профилирани столове за децата, които не могат да бягат.

“Всяка есен Маратонът концентрира голям медиен и публичен интерес, с него са свързани значими благотворителни и обществени дела. Само за предходната година сходни благотворителни начинания събраха около Маратон София близо 50 000 лева Ето за какво съм убеден, че с общи старания можем да създадем нещо в действителност потребно за положителното бъдеще”, съобщи Анатоли Илиев, главен уредник на маратона през годините и сега орг. секретар на София – Европейска столица на спорта.

Ще има ли връх на трасето?
Маратонът е тази неделя, със старт-финал пред Националния стадион, първите потеглят по трасето малко измежду 9.30 ч. Заедно с всеобщия старт се чака над 4000 да бъдат участниците в 34-ото издание на проявата, което ще бъде безспорен връх за последните години. Окончателната численост на записаните в дългите дистанции е 2910, а единствено чужденците са 744 - два пъти повече от предходната есен, оповестява www.sofia2018.bg. Те са от 46 страни. Победителите ще вземат по 8000 лева при мъжете и при дамите. Наградният фонд още веднъж е рекорден. За втора поредна година специфичен паричен бонус от по 300 лева е очакван за най-бързите софиянци в класическия маратон. Новото тази есен е паричната премия от 500 евро за усъвършенстван връх на трасето: при мъжете под 2.15:45 часа на етиопеца Гудета Бирату от 2016 година и при дамите под 2.39:38 ч. на Белайнеш Югезу (Ет) също от предходната година. Най-голямата конспирация обаче е дали за първи път ще бъде извоюван огромният бонус от 20 000 лева, късмет за това имат единствено двама: мароканецът Абделади Тиар и кенийката Рут Матебо. Джакпотът е очакван за общо най-хубаво показване в трите маратона от атлетическата верига “Бягането като метод на живот “ – Стара Загора, Варна и София - в една година посредством класиране по специфична точкова система.

Тази година едно от най-мащабните и вълнуващи спортни събития в страната още веднъж е част от самодейност „ София2018 - Eвропейска столица на спорта “. Организатори на Wizz Air София Маратон са Фондация „ София – Европейска столица на спорта “, Столична Община, Министерството на младежта и спорта, БОК и БФЛА. Всички те припомнят на жителите, че част от столичните булеварди край Националния стадион, НДК и Южния парк ще бъдат затворени в неделната заран и молят за схващане заради прекосяването на спортистите по следния маршрут: Старт Национален стадион, след това по бул. Евлоги и Христо Георгиеви, бул. Фритьоф Нансен, бул. Патриарх Евтимий, бул. Витоша, бул. България до бул. Петко Тодоров и назад по бул. България, бул. Петко Каравелов, бул. Арсеналски, бул. Черни връх, бул. Евлоги и Христо Георгиеви и край пред Националния стадион.

“Арката на победителя” ви чака за фотоси с първенците и селфита
Край финала в неделя ще бъде разиграна лотария с 20 награди измежду всички приключили всеобщото тичане на 3 км. За положителното въодушевление са планувани доста други призове, викторини и занимания. Отново специфична “Арка на победителя” ще бъде построена в зоната на старт/финала, пред нея участниците и феновете ще могат да се снимат за спомен и да си вършат селфита със спортните звезди. Парични награди ще има и за всички призьори до 6-о място на 21 км и на 10.5 км. Всеки стартирал ще получи рекламна тениска, а сполучливо приключилите главните дистанции ще бъдат отличени с неповторимо хубав орден за присъединяване като спомен от събитието.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР