Шестима атлети бяха обявени за №1 в света за 2023

...
Шестима атлети бяха обявени за №1 в света за 2023
Коментари Харесай

Обявиха шестима атлети за №1 в света

Шестима спортисти бяха оповестени за №1 в света за 2023 година

При дамите Фейт Кипйегон (Кен) беше отличена за победител измежду състезаващите се на писта (бегови дисциплини), Юлимар Рохас (Вен) - за №1 измежду състезаващите се в секторните дисциплини (сокове и хвърляния), а Тигист Асефа (Ет) - за водач в дистанциите, провеждащи се отвън стадиона. При мъжете Ноа Лайлс (САЩ) е отличникът измежду спортистите в беговите дисциплини на писта, Мондо Дуплантис (Шв) – в секторните дисциплини, а Келвин Киптум (Кен) – в дисциплините отвън стадиона.

Кипйегон усъвършенства няколко международни върха през изминаващата година - на 1500 м (3:49.11 мин), на 5000 м (14:05.20 мин), 1 миля (4:07.64 мин). Кенийката завоюва и купите на 1500 и 5000 м на шампионата на планетата. Рохас победи в тройния скок на международното състезание с финален опит. Асефа завоюва маратона на Берлин през септември с достижение №1 за всички времена – 2.11:53 часа.

Лайлс се трансформира в новото рекламно лице на леката атлетика, откакто завоюва спринтовите дисциплини на международното състезание – на 100, 200 м и с щафетата на Съединени американски щати на 4 по 100 м. Киптум прати в историята международния връх в маратона при мъжете, откакто бяга 2:00:35 часа в Чикаго през октомври. Арманд Дуплантис завоюва международната купа в овчарския скок, а също така усъвършенства и международния връх с 6.23 м.

Изгряващите звезди тази година са от Кения: бронзовата медалистка на 3000 метра стипълчейз от международното състезание Фейт Черотич и планетарния вицешампион на 800 метра Емануел Уаньони.

За първи път от Световната атлетика позволяват за оценките толкоз доста състезатели. До предходната година бяха отличавани по един мъж и една жена за №1. Адаптирането на оценките, присъдени в този момент, следва отзивите, получени по време на процеса на гласоподаване, осведомиха от Световната федерация. 2023 година беше наситена с доста сензационни достижения – в това число невероятните 23 международни върха. При събирането на гласовете спортисти, почитатели и членове на фамилията на Световната атлетика са изразили отзиви, че е необикновено мъчно да се ограничи гласуването единствено до един състезател заради другите дисциплини и спецификите им. В резултат на това за 2023 година премиите Спортист №1 в света на годината са разграничени в три категории.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР