Всяка година се поставят нови научни рекорди и 2022 г.

...
Всяка година се поставят нови научни рекорди и 2022 г.
Коментари Харесай

Шокиращо бърз компютър и гигантска бактерия: 5 научни рекорд...

Всяка година се слагат нови научни върхове и 2022 година не прави изключение. Една гигантска бактерия, шокиращо бърз суперкомпютър и близка черна дупка са измежду най-забележителните суперрекорди на годината, събрани от Nauka.offnews.bg.
Най-ранната операция
Първата известна хирургическа интервенция е била ампутация на крайник. Това е заключението, до което стигат учените след проучване на скелет на човек, живял на индонезийския остров Борнео преди към 31 000 години. Заздравялата кост на мястото, където е била отстранена долната част на левия крайник, подсказва, че индивидът е оживял няколко години след процедурата. Откритието измества произхода на хирургията с към 20 000 години обратно.



Този човешки скелет (показан от кръста надолу) от остров Борнео свидетелства, че долната част на левия крайник е била ампутирана преди към 31 000 години. Кредит: Tim Maloney
Най-голямата едноклетъчна бактерия
Бактериите обикновено обитават микросвета. Не и Thiomargarita magnifica. Със междинна дължина към един сантиметър тази новооткрита бактерия е забележима с невъоръжено око. T. magnifica, която живее в мангровите гори на Малките Антили в Карибско море, е към 50 пъти по-голяма от други типове огромни бактерии и към 5000 пъти по-голяма от типичните бактерии. Защо този тип се е трансформирал в подобен колос, не е известно.



Бактериите Thiomargarita magnifica (няколко от тях са показани до монета за мащаб) са дълги приблизително към 1 сантиметър. Кредит: Thomas Tyml
Най-бързият суперкомпютър
: 1,1 квинтилиона интервенции в секунда. Това трансформира машината, ръководена от Националната лаборатория Оук Ридж в Тенеси, в първия екзамащабен компютър - компютър, който може да прави най-малко 1018 операции в секунда. Следващият най-бърз компютър доближава 442 квадрилиона (това е 1015) интервенции в секунда. Очаква се екзамащабните компютри да доведат до пробив във всички области - от науката за климата до опазването на здравето и физиката на частиците.



Суперкомпютърът Frontier в Националната лаборатория Оук Ридж публично доближи стадия на екзамащабните калкулации. Кредит: Carlos Jones/ORNL/DOE
Най-голямата колония от риби
Дълбоко край крайбрежията на Антарктида ледените риби се събират в размножителна . Около 60 милиона гнезда на ледени риби на Йона (Neopagetopsis ionah) се простират на най-малко 240 квадратни километра от морското дъно. Досега бе известно, че типовете риби, които строят гнезда, се събират единствено в границите на стотици. Изобилието от храна и достъпът до зона с извънредно топла вода могат да обяснят извънредно огромната група.



Ледниковите риби на Йона основават кръгли гнезда с твърди скални центрове, в които рибите могат да снесат над 1000 яйца. Кредит: Alfred Wegener Institute, Ps124 Ofobs Team
Най-близката черна дупка
Пресявайки данните, оповестени от галактическия уред Gaia, астрофизици откриват черна дупка, която се намира на малко повече от 1560 светлинни години от Земята. Наречена Gaia BH1, тя е към два пъти по-близо от най-близката известна до момента черна дупка. Но този връх може да не се резервира. Предполага се, че в Млечния път съществуват към 100 милиона черни дупки. Тъй като множеството от тях са невидими, е мъчно да бъдат открити. Но когато апаратът Gaia, който точно картографира един милиард звезди, разгласява идната си порция данни след няколко години, може да се появят още по-близки черни дупки.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР