Всяка година на 21-и март международната общественост отбелязва Световния ден

...
Всяка година на 21-и март международната общественост отбелязва Световния ден
Коментари Харесай

Хората със синдром на Даун: Ангелите на Земята, в които живее слънцето

Всяка година на 21-и март интернационалната общност отбелязва Световния ден на на най-милите и усмихнати творение на планетата - хората със синдромa на Даун.

За първи път денят е маркиран по време на 6-ия международен симпозиум по самодейност на Европейската и Международната асоциация за отбрана и помощ на хората със синдрома на Даун, който се организира в Палма де Майорка през 2006 година

Изборът на двадесет и първото число и третия месец от годината е подбуден от спомагателното копие на хромозома 21, особено за синдрома, и от нейното трето копие (тризомия).

Допълнителният генетичен материал провокира закъснение в развиването на засегнатото дете, само че това не лимитира опциите за развиване на разнообразни интелектуални качества и креативен гении. Противно на всеобщото мнение не всеки път децата с тази особеност са умствено изостанали. Все по-често се срещат хора със синдром на Даун, които следват висше обучение и получават постоянни дипломи за колежански специалности.

Експерти от целия свят молят към интеграцията на тези деца в елементарни учебни заведения. В някои случаи те биват одобрявани в класовете след прекосяване през специфични курсове, в други влизат в образователната система без специфична подготовка. Тенденция е те да се включват във всички сфери на обществения и просветителния развой в учебно заведение и в обществото.

За жал хората със синдром на Даун имат къса дълготрайност на живота. При тях нерядко се следят сърдечни нарушавания и невисок мускулен тонус. С помощта на лекарства и физиотерапия обаче тези проблеми могат да се овладеят. Статистиката през последните десетилетия е оптимистична. Днес все по-често се следят случаи, при които междинната дълготрайност доближава тази на хората без болестта.

За пръв път синдромът на Даун е разказан от британския доктор генетик Джон Лангдън Даун през 1866 година Поради характерните физически характерности, с които децата се раждат – обла форма на лицето и бадемовидни очи, той му дава определението “монголоизъм ”. Едва век по-късно е открита и спомагателната хромозома, която е причина за това положение. През 1965 година хромозомната особеност публично получава името синдром на Даун.

 

Светoвноизвестни персони, страдащи от болестта

Паскал Дюкен – артист, който печели премия " Най-добър артист " на филмовия фестивал в Кан 1996 година за ролята си в " Осмият ден ".
Ан дьо Гол – най-малката щерка на Шарл дьо Гол, френски военачалник и политик, президент на Франция в интервала 1959-1969 година
Карън Гафни – параолимпиец, плувкиня и президент на организацията Karen Gaffney Foundation, която се бори за правата на хората със специфични потребности. Тя е първият човек със синдром на Даун, който получава почетна докторска степен приживе.
Чарлз Уоринг Дарвин – синът на Чарлз Дарвин
Елизабет – сестрата на Ева Лонгория
Сестрата на Джейми Фокс – Диондра
Синът на Деймън Хил – Оливър

Наричат ги Ангелите на Земята, Деца на Слънцето...  

Хората със синдром на Даун се отличават с добросърдечния си и благ темперамент. Почти постоянно ще ги забележим усмихнати, приветливи и другарски настроени към целия свят. Нека и ние им отвърнем със същото. В България се раждат 100 деца годишно с тази диагноза, само че множеството са изоставени или скрити от обществото. Това са едни неизмеримо красиви по душа, слънчеви и лъчезарни персони. Да им отвърнем със същите добрина, почитание, схващане и любов. Да им отдадем заслуженото внимание и да променим неправилните си вътрешни настройки за тях. 

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР