Всяка добра домакиня, която обича да угажда на семейството си

...
Всяка добра домакиня, която обича да угажда на семейството си
Коментари Харесай

За добрата домакиня: какво е терин и гретен?

Всяка добра стопанка, която обича да угажда на фамилията си с вкусни домашно приготвени ястия, е срещала безчет предписания с термина „ терин ” или „ гретен ”. Това, което може да се допусна, имайки поради същността на кулинарния развой е, че става въпрос за разнообразни запеканки на фурна.

Предположението е правилно, само че дано задълбаем малко по-навътре и да избистрим до дъно понятията, които бележат тези вкусни ястия с хрупкава и апетитна коричка.

Гретен е кулинарен термин със следното наличие: огретен, гратен или гретен – това е всяко ядене, залято или покрито от горната страна със сирене, кашкавал, мляко, сметана или галета, смесени с бучки масло. Такова ядене наложително е приготвено във фурна или под грил, като е запечено до златиста коричка.

Терминът е френски - " au gratin " или " gratinée ”, откъдето идва и българското огретен и се употребява за всички ястия, приготвени по този метод. Огретенът се подготвя в специфични кръгли или овални огнеупорни съдове, наричани гратин (gratin).

Чудите се какво в действителност е теринът? Той е малко прочут на родната стопанка, само че все по-често използван в кулинарията у нас. Теринът в действителност може да се брои за френският братовчед на нашенския гювеч.

С този термин се значи готварският съд, в който се подготвят избран тип ястия. Обикновено теринът е правоъгълен или объл, приблизително бездънен, с компактно прилепващ глинен похлупак.

 За положителната стопанка: какво е терин и гретен?

Приготвянето на безусловно всички ястия в сходен съд се отличава с необикновен усет и подсигурява опазване на всички вкусови качества на вложените артикули, въпреки и в множеството случаи авансово пасирани. За теринът може да се каже доста, само че ударението е на бавния огън, на който се готви и на здравословно хранене.

В кулинарното изкуство по-масовите форми са правоъгълните по този начин, че несъмнено най-често ще попаднете на ядене, наречено терин и приготвено в правоъгълна форма.

Вариациите в рецептурника на терина са най-различни – може да срещнете от зеленчукови и месни, до плодови и шоколадови предписания, сготвени в терин.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР