Първото споменаване на популярното днес масло или олио от кайсиеви

...
Първото споменаване на популярното днес масло или олио от кайсиеви
Коментари Харесай

Олио или масло от кайсиеви ядки - ползи и приложения

Първото споменаване на известното през днешния ден масло или олио от кайсиеви ядки датира от 3000 година пр.н.е. в китайските записи. Постепенно разпространявайки се по света, славата на това масло от Гърция и Италия доближава до Европа. Има доказателства, че още през 1 век от н. е. европейците са знаели за потребните свойства на маслото от кайсиеви ядки.

Кайсиевото масло се получава посредством по този начин нареченото студено сплескване на костилката на кайсиевия плод. То принадлежи към категорията на по този начин наречените базови масла и се характеризира с транспарантен светложълт цвят, дружно с мек, много прелестен мирис. Консистенцията му е много течна и леко вискозна. Съставът на маслото от кайсиеви ядки в доста връзки припомня на маслата от бадем и праскова, които също се класифицират като съществени.

Характеристики на същинското кайсиево масло

Чистото натурално масло би трябвало да се продава в мрачен стъклен съд с плътна тапа (без тапа то ще се изпари, а в транспарантно стъкло може да се развали). На опаковката би трябвало да е посочено латинското название на растението, употребявано за производството на маслото. Слънчевата светлина е нездравословна за маслата, тъй че обърнете внимание на мястото, където стои. Ако слънчевата светлина падне върху него, към този момент няма никаква изгода от това масло. Маслото се предлага да се съхранява на мрачно и хладно място, постоянно в компактно затворен съд. При вярно предпазване срокът на валидност може да бъде 6-12 месеца.

Състав и потребни субстанции в маслото от кайсиеви ядки

Хранителна стойност в 100 г и калории:

Белтъчини - 0 г;

Мазнини - 100 г;

Въглехидрати - 0 г;

Пепел - 0 г;

Вода - 0 г ;

Калории - 884 ккал.

Маслото от ядките на този потребен плод - кайсията, се основава на моно- и полиненаситени киселини. В същото време доминират олеиновата (60%) и линоловата (30%) мастни киселини. Това са антиоксиданти, които защищават клетките на кожата от вътрешната страна и извън от токсични резултати.

Минералният състав на маслото е показан от калиеви и магнезиеви соли. Те поддържат кожата хидратирана и са в положение да подтикват клетъчния продан.

Богато е на масла и витамини, нужни за старееща и изтощена кожа:

- Витамин А е в положение да възстановява производството на себум, успокоява кожата и има позитивен резултат върху кожата, склонна към обриви;

- Витамините от група В оказват помощ за възстановяване на тена, а също по този начин защищават кожата от разнообразни външни влияния;

- Витамин С е освен най-силният антиоксидант, само че и стимулатор на естественото произвеждане на колаген;

- Витамин F участва в маслото от кайсиеви ядки в неговата дейна форма спрямо сходни масла. С негово присъединяване се реализира клетъчният метаболизъм на мазнините и кислорода. Освен това успокоява кожата, бори се с обриви, лющене и сухота, защищава от слънчеви лъчи и излагане на битова химия. Този витамин е незаместим за косата и скалпа. Облекчава неприятното чувство за обтягане и може да предотврати появяването на пърхот.

Лечебни свойства на маслото от кайсиеви ядки

 Масло от кайсиеви ядки

Интересното е, че в Англия през 16 век цената на маслото от кайсиеви ядки е била сравнима със цената на златото. Първоначално маслото от кайсиеви ядки се е употребило за лекуване на тумори и язви. Ориенталските лечители употребявали това масло за лекуване на хемороиди, както и болки в ушите и носа. Именно те в процеса на потребление на кайсиевото масло разкриват и други негови свойства, като навлажняване на кожата, което я прави мека и гладка, както и премахване на възпалителни процеси в кожата. В допълнение, маслото оказва помощ за укрепване на пукнатини по кожата, ожулвания, порязвания и изгаряния.

Фармацевтите употребяват това масло като разтворител за някои медикаменти, които се ползват подкожно или интрамускулно, както и за подготвяне на разнообразни мехлеми.

При болки в ставите и гърба се предлага кайсиево масло с 2 капки масло от лавандула и сандалово дърво. Това масло се втрива деликатно върху възпалените места всеки ден в продължение на 10 дни.

Маслото ще помогне при киселини. За тази цел би трябвало да смесите 2 капки масло от мента и лимон с 15 мг кайсиево масло и да разтриете региона на слънчевия сплит с получената маса.

Лечебните свойства на това масло, употребявано като хранителен артикул, се укрепват от ензими, пектини и токофероли. Редовно обогатявайки нормалната си диета с кайсиево масло, понижаваме риска от развиване на редица болести. Между тях:

- гастрит;

- проблеми със сърцето и кръвоносните съдове;

- авитаминоза;

- рахит;

- алергия;

- храносмилателни разстройства;

- диабет;

- нервни разстройства и стрес;

- заболяване на щитовидната жлеза.

Използване на маслото от кайсиеви ядки в дерматологията и козметиката

 Кайсиево масло

Кайсиевото масло има омекотяващ и овлажняващ резултат, което е извънредно значимо за грижата за кожата. Този артикул не е алергичен, нетоксичен е, разчува се елементарно по повърхността. При постоянна приложимост, в случай че се ползва върху чиста кожа, маслото възстановява мастната обмяна, придава на кожата сбитост, отмереност на цвета и разтегливост.

Това масло се употребява в чист тип или в композиция с други масла, според от решаваните проблеми и стремежи резултат. Често към него се прибавят масло от авокадо, бадем, жожоба, пшеничен зародиш или няколко капки разнообразни етерични масла в съответствие 1:1.

Благодарение на свойствата си и внимателно деяние маслото от дълго време се употребява за грижа за кожата на бебетата.

Маслото от кайсиеви ядки подкрепя заздравяването и се грижи за сухата, сензитивна, тънка и обезводнена кожа. Смята се, че това масло може да се употребява за всеки вид кожа и изключително през есента. Кайсиевото масло е уместно за грижа за отпусната, изтощена кожа с понижен тонус и разтегливост. Ако цветът е непрозрачен и кожата няма здрав тип, тогава маслото ще може да се оправи с подобен проблем, защото ще помогне на кератинизираните люспи на горния пласт на кожата да се ексфолират, обновявайки епидермиса.

Маслото от кайсиеви ядки оказва помощ за синтеза на колагенови и еластинови нишки, което го прави отличен сътрудник срещу стареене. Маслото от кайсии също се употребява необятно за маски, които оказват помощ за облекчение на умората, обриви и унищожаване на пигментацията на кожата. Това масло е уместно за маски, употребявани при кожни проблеми, както и за постоянна ежедневна грижа за всяка кожа. Маслото се употребява и за разчистване на кожата, за маслени компреси.

А при постоянна приложимост на масло от кайсиеви ядки за коса, тя става мека и послушна, придобивайки здрав искра. Сухите краища с непрекъсната приложимост също ще се възстановят. Можете да добавите масло към балсама или маските, употребявани за коса - по 10-20 капки. Или можете просто да нанесете масло върху косата си, до момента в който се къпете. Измива се просто: с топла вода, без да предизвиква проблеми. Като подхранващо средство можете да загреете малко кайсиево масло, да го втриете в скалпа и да увиете главата си с найлон и плътна забрадка за 30-60 минути, след което можете да измиете косата си с шампоан.

Кайсиевото масло може да се употребява и вместо вашите артикули за грижа за кожата след душ. В този случай то ще омекоти кожата, оказва помощ за унищожаване на зачервяване, лющене и възобновяване на повредените кафези. А през лятото, преди да излезете на слънце, намажете кожата и косата си с кайсиево масло, което ще предотврати отрицателното влияние на UV лъчите.

Кайсиевото масло се употребява и за масаж. И по този начин, можете да нанесете малко масло върху кожата на тялото и да втриете с леки придвижвания, до момента в който попие в кожата. За масаж можете да вземете чисто кайсиево масло или да го комбинирате с други съществени или с етерични масла.

Приложение и изгоди на кайсиевото олио в кулинарията

Когато купувате масло от кайсиеви ядки за кулинарна приложимост, уверете се, че е етикетирано като годно за консумация, защото някои компании могат да прибавят стабилизатори към козметичните масла, които не би трябвало да се употребяват.

За кулинарни цели кайсиевото масло се употребява като овкусител при приготвянето на ликьори, някои ястия и салати. Използването на това масло е най-характерно за италианската кухня. Въпреки това заради високата си цена олиото се прибавя единствено за усет, а не за готвене с него.

Внимание: Да не се употребява за пържене!

Начини за потребление на кайсиево масло

Профилактичните дози за банкет на кайсиево масло зависят от възрастта:

- Дава се на деца в размер на 1 капка на 1 година от живота (10 години - 10 капки, 7 години - 7 капки). Трябва да го приемате 1 път дневно по време на хранене;

- За юноши от 10 до 16 години целесъобразната доза е 1/2-1 чаена лъжичка 1 път дневно, също директно преди или по-добре по време на хранене (смесено с храната);

- Възрастните могат да одобряват 1-2 супени лъжици от това масло два пъти на ден преди хранене или смесени непосредствено с храната. Маслото може да се подправя със салати, гарнитури и други ястия на усет.

За възстановяване на положението на кожата се предлага кайсиевото масло да се приема с храна в количество от 1 супена лъжица 1-2 пъти дневно.

Противопоказания и защитни ограничения

Няма противопоказания за консумация на кайсиево масло. Изключение е теоретичната самостоятелна нетърпимост към този артикул. Кайсиевото масло е безусловно безвредно, хипоалергенно, даже се назовава бебешко масло.

Вижте още:

- Полезни ли са кайсиевите ядки;

- Ето по кое време не би трябвало да ядете кайсии;

- Кайсиите са храна за мозъка;

- Кайсии при кашлица и задух;

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР