Всяка делнична вечер Капитал обобщава най-важните бизнес и пазарни новини,

...
Всяка делнична вечер Капитал обобщава най-важните бизнес и пазарни новини,
Коментари Харесай

К: Бизнес | Токът счупи пореден ценови рекорд, бум в активите на взаимни фондове

Всяка делнична вечер " Капитал " обобщава най-важните бизнес и пазарни вести, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за през днешния ден:Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете.Най-важните международни събития -.
С близо 2.5 милиарда лева са нарастнали активите на взаимни фондове в България за година Ниската рентабилност и търсенето на опция на банковите депозити са довели до взрив на вложенията във взаимни фондове, които се оферират в България. За една година активите са се повишили с 2.45 милиарда лева и към този момент доближават 7.7 милиарда лева Това се дължи както на продажби на нови дялове, по този начин и на растеж в цените на книжата. С максимален дял са капиталовите фондове на непознати ръководещи сдружения, които се оферират тук - техните активи са 5.26 милиарда лева В тях влагат и много институционални вложители. На българските фондове се падат 2.43 милиарда лева Разбираемо максимален интерес провокират фондовете в акции, като те носят и най-голяма рентабилност. Джо Байдън номинира Джером Пауъл за втори мандат отпред на Фед
Настоящият мандат на Пауъл изтича през февруари 2022 година Източник: Reuters
Американският президент Джо Байдън разгласи в понеделник публично предлагането си за ръководител на Федералния запас - то е актуалният Джером Пауъл да има втори следващ мандат. За негов заместител се предлага Лаел Брейнард. " Не можем просто да се върнем там, където бяхме преди пандемията, би трябвало да изградим стопанската система си по-добре и съм уверен, че ръководителят Пауъл и Брейнард ще се концентрират върху поддържането на ниска инфлация, постоянни цени и обезпечаването на цялостна претовареност, което ще направи стопанската система ни по-силна от всеки път ", споделя Байдън в изказване. Остава номинациите да бъдат утвърдени от Конгреса. Число на деня 268.05 евро/мВтч ще е цената на борсовия ток за на следващия ден в България. Това е безусловно най-високата достигана цена. Тя е с 4% по-нагоре от вчерашното равнище, само че като цяло последната седмица електричеството е рекордно скъпо в района. В множеството страни в Централна Европа цената през днешния ден е към 270 евро/мВтч, като само Полша е доста под това равнище.
Източник: www.energylive.cloud
КОМПАНИИ Porsche влага в хърватски е-колела Германският производител на коли Porsche разгласи, че придобива мажоритарен дял в хърватската фабрика за е-велосипеди Greyp Bikes. Цената не се оповестява, като договорката става през Porsche Ventures, специфичното отделение на групата за дялови вложения. Фондът Porsche Ventures купува към 10% от хърватската компания през 2018 година, когато придобива дял и в хърватския производител на електрически спортни коли Rimac Automobili. И двете сдружения са учредени от хърватския бизнесмен. По-рано този месец проработи и смесеното сдружение на Римац с Bugatti. еMAG с рекордни доходи за Черен петък Най-голямата компания за онлайн търговия в България eMAG е отчела рекордни доходи в тазгодишната си акция за по този начин наречения Черен петък - 55.9 млн. лева, със 17% повече от предходната година. Общите поръчани артикули онлайн както от eMAG, по този начин и от 1814 сътрудници на платформата са 382 000 артикули. Потребителите са отделили приблизително 430 лева за поръчките си, с 61% повече от предходната година. eMAG, която е благосъстоятелност на основаната в Южна Африка група Naspers, е отчела най-вече поръчки от София, Варна, Пловдив, Бургас и Русе. Тези през мобилни устройства също са рекордни - 74.8% от общия брой. Платформата и други български уеб сайтове вършат разпродажби в петък една седмица преди обичайния Black Friday в Съединени американски щати, който е ден след Деня на благодарността - тази година на 25 ноември. ПАЗАРИ Цените на петрола се намалиха трайно под 80 $ В момента факторите, които въздействат на пазара, са упованията на спекулантите, че огромните производители ще отворят своите запаси, с цел да отговорят на по-високото търсене. То в допълнение може да намалее поради затварянето на някои огромни стопански системи - развой, който стартира към този момент в Европейски Съюз с Австрия, евентуално и Германия. Американският вид WTI в понеделник се търгува за 75.3 $ за барел, а в Лондон брент е на равнища 78.2 $. И при двата бенчмарка понижението е с по 0.8% за деня. Ford се отхвърли от партньорството си с Rivian, акциите на стартъпа паднаха с 4% Акциите на американския производител на електрически автомобили Rivian паднаха с към 4%, откакто компанията разгласи, че договарянията за партньорство при производството на коли с Ford са се провалили. Rivian съумя да набере близо 12 милиарда $ при първичното си обществено предложение на 10 ноември, като доближи оценка над 100 милиарда $, макар че действително компанията е надалеч от серийно произвеждане и към момента няма приходи. За разлика от Rivian, акциите на Tesla - главният съперник на компанията, нарастват с над 2%, откакто Илън Мъск разгласява пост в Twitter, в който удостовери, че Model S Plaid ще стартира да се продава в Китай от март идната година.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР